Магазин

Проглашен "најромантичнији" и "најстраственији" језик за 2024. годину - није француски

Ако сте мислили да француски језик још увек носи титулу најсексепилнијег језика на свету, варате се. Најновија анкета у којој је учествовало неколико држава је потврдила да је на ово место дошао други европски језик, и то из земље познате по сунчаним данима, укусној храни, уметности...
Проглашен "најромантичнији" и "најстраственији" језик за 2024. годину - није француски© Freepik/freepik

Резултати су донети након истраживања сајезичке платформе за учење језика, "Бабел", у коме је питано је око 6.000 људи и већина је гласала да најатрактивнији језик није више француски, већ италијански.

Учесници су били људи из Сједињених Држава, Велике Британије, Француске, Шпаније, Италије и Немачке. Морали су да одреде који се језици сматрају "најсексепилнијим", "најромантичнијим" и "најстраственијим", у чему је италински однео највише гласова.

"Постоје одређене карактеристике италијанског језика које могу допринети његовој привлачности", објаснила је за "Дејли мејл" Ноел Вулф, наставница језика са платформе "Бабел".

"Подизање и спуштање висине тонова у говорном италијанском може створити музички квалитет, који неки људи сматрају занимљивим и привлачним", рекла је Вулф. "Одређене фонетичке карактеристике, као што је ролање 'р' звукова, могу бити препознатљиве за италијански, те их многи сматрају шармантним или привлачним."

Осим италијанског, резултати истраживања показали су да је немачки освојио титулу "најдиректнијег" језика, а британски енглески је добио титулу "најучтивијег" језика.

У истраживању исте компаније из 2017. године, у којем је учествовало преко 15.000 људи, француски је проглашен "најсексепилнијим акцентом", а италијански је тада био на другом месту.

"Енглеским говорницима се свиђа мелодија језика као што су француски или италијански", напоменула је у то време лингвисткиња Пати Аданк, професорка перцепције и производње говора на Лондонском универзитетском колеџу.

"У поређењу са италијанским и француским, језици као што су тајландски или мандарински могу звучати оштро, јер се у њима користе тонске разлике", рекла је. "Звучи врло неприродно и неочекивано."

image
VV inauguration
banner