Браон мрље, видљива влакна: Како изабрати авокадо и да ли плод који "не изгледа лепо" сме да се једе
Авокадо је популаран производ за бројне салате и намазе, али често нам је тешко да одредимо да ли је безбедан за конзумирање. Који су најчешћи знаци оштећења на плоду и да ли сваки од њих значи да авокадо више није јестив (или можда ипак има спаса)?
Браонкасто-црне пруге и мрље
Један од најчешћих проблема са авокадом су браонкасето-црне мрље, које се могу појавити само сат времена након што га отворимо, а ова појава је позната као "васкуларно затамњење".
Ово је последица реаговања фенолних једињења када дођу у контакт са кисеоником. Оно што многи не знају је да, иако месо авокада изгледа уједначено, у њему се налази васкуларни систем који је сличан нашем. То је мрежа нити која се налази неколико милиметара испод површине, које носе хранљиве материје и воду до плода док расте.
Када је било који део тих нити изложен кисеонику, цела васкулатура почиње брзо да тамни и добија смеђу боју. Ово је најчешће узроковано повредама од хлађења или складиштењем авокада на неодговарајућој температури, али такође може бити знак трулежи стабљике, посебно ако се појави близу врха плода где је одсечен са дрвета.
Да ли је безбедно за јести? Стручњаци кажу: Да. Исто је као када се на јабуци појаве тамне мрље - не могу нас оштетити, али можда ови делови авокада неће бити толико укусни.
Влакнасто месо
Ако су влакна превише уочљива унутар кремасте текстуре, узрок је претходно наведено васкуларно ткиво, као и температура складиштења.
Када се авокадо чува на превисокој температури пре него што сазри, или када је већ сазрео, па је онда пребрзо охлађен, могу бити видљиве нити целулозног материјала који нису у потпуности сазрели, јер се још увек нису "стопиле с месом". Васкуларни путеви су обично први погођени када је температура неадекватна, што онда даје месу авокада жилаву текстуру. Међутим, нећемо се разболети ако га будемо јели, али текстура неће бити пријатна.
Најбољи начин се ово избегне је да купимо авокадо који је још увек мало тврд и чувамо га на собној температури један или два дана. Када сазри, не би требало да остану трагови влакана.
Ваздушни "џеп"
Ако осетите ваздушни џеп када га стиснете, то значи да је авокадо оштећен. Када се то деси, он ће да отекне, а када се оток смањи, између меса авокада и кожице остаће биће мало ваздушног простора. Овај ваздушни џеп је подложан буђи, коју ћемо можда уочити када скинемо кору.
Ако на овом делу приметимо непријатан мирис, буђ, смежураност, црне линије, то је знак да је увелико почео да трули - не би требало да покушавамо да га сачувамо, већ тада само можемо да га бацимо и не ризикујемо.
Жућкасте или смеђе мрље на кори
Већина спољашњих оштећења је безопасна. Авокадо је веома осетљив на температуру, тако да ако га оставимо у веома хладним или веома топлим условима, можемо очекивати многе повреде и промене.
Жуте и смеђе мрље на кори су у већини случајева безбедне и углавном представљају само "козметички проблем". Ипак, ако уочимо веома тамне тачнице на кори, онда је боље да га избегнемо, јер то може бити знак опекотина или напада инсеката.
Како да препознамо добар авокадо
Ако желимо да узмемо зелен авокадо и сачекамо да сазри, битно је да на површини нема видљивих оштећења и да га чувамо на собној температури. Ако желимо да купимо зрео авокадо и одмах га поједемо, онда је највоље да бирамо авокадо тамније боје, које је мекан када га стиснемо. Међутим, ако стиском осетимо да смо га превише лако "згњечили", онда је вероватно презрео и требало би да узмемо тврђи.