Магазин

Вегетаријанство није само ствар воље: Шта одређује да ли можемо да издржимо да не једемо месо

Постоји много разлога зашто људи постају вегетаријанци - због здравља, преко економичности, бриге о животињама и животној средини. Али живот без меса може бити поприлично изазован - и могуће је да не можемо да будемо вегетаријанци, колико год се трудили. И ту није питање наше воље, већ генетике, сматрају научници.
Вегетаријанство није само ствар воље: Шта одређује да ли можемо да издржимо да не једемо месо© Mikhail Nilov/pexels

Прелазак на исхрану без меса многима звучати лако. Свима је доступно воће и поврће, а мотивацију можемо да пронађемо у многим корисним предностима за наше здравље. Међутим, за неке људе то није тако једноставно, без обзира колико желе и труде се да не једу месо. Студија од пре пар година, сугерише да особе који постану вегетаријанци, чак 84 одсто њих ипак враћа месу.

Ово истраживање је веома заинтересовалио професора Набела Јасена који сматра да су наши гени одговорни за то што не можемо да будемо вегетаријанци.

Његова студија је укључивала податке од 5 хиљада строгих вегетаријанаца и скоро 330 хиљада оних који су јели месо. Упоредио је генетику ове две групе и идентификовао разлике.

Научник сматра да у месу можда постоји нека липидна компонента која је потребна одређеним људима, и то посебно у мозгу. Могуће је да је то оно што их спречава да се придржавају вегетаријанске исхране.

Али потребно је још истраживања да се то потврди, наглашава. "Претпостављамо да би способност преживљавања на вегетаријанској исхрани могла бити повезана са начином на који се метаболишу липиди", истиче професор.

Треба слушати своје тело

Хипотеза би могла да да договор на питање зашто неки људи почињу да жуде за месом када га искључе из своје исхране: "Можда већина нас жуди за месом јер постоји посебна потреба за одређеном супстанцом у њему".

Још увек не постоји генетски тест који каже да ли је вегетаријанска исхрана прикладна за нас. Пошто сада постоје докази који показују генетску предиспозицију које одређују да ли неко може или не може да буде ветаријанац, Јасен каже да вреди узети у обзир све ово, и тако донети одлуку да започнемо или прекинемо вегетаријанску исхрану.

"Многи људи су покушали да буду вегетаријанци и нису могли да се држе тога. Морате да слушате своје тело и осетите да ли је живот без меса добар за вас", каже он, а пише Би-Би-Си-Фуд.

Шта кажу нутриционисти

Ако желимо да се придржавамо вегетаријанске исхране без обзира на генетику саветује се да једемо разноврсну исхрану са пуно воћа и поврћа и биљних протеина.

"Нормално је да осетите жудњу након што одустанете од неке намирнице. Треба бити опрезан и имати на уму да неуравнотежена вегетаријанска исхрана је често богата угљеним хидратима, што доводи до сталног пораста и пада шећера у крви, што наравно није добро. Ако и даље јако жудите за месом или рибом, можда постоји добар разлог. Неопходно је слушати жељу за храном јер би могла указивати на недостатак хранљивих материја - на пример неких специфичних аминокиселина што се опет може решити комбиновањем различитих извора протеина на биљној бази", каже нутрициониста Луција Стансби.

Строга вегетаријанска исхрана није најбоља опција, истичу стручњаци.

"Једење би требало да буде пријатно искуство, а присиљавање да се држите одређеног режима или да искључите одређену храну, чак и ако то желите, може бити контрапродуктивно на дужи рок", каже она.

image