Магазин

Дан заљубљених или Свети Трифун

"Није Дан заљубљених, већ је Свети Трифун", "Обележавам оно што ја хоћу" - колико пута смо чули овакве и сличне реченице које прате сваки 14. фебруар у Србији. Наиме, на данашњи дан, обележава се Свети Трифун код нас и Дан заљубљених у свету. Ови празници често иницирају велике расправе на мрежама, јер многи сматрају да западњачка прослава у част заљубљених не треба да се обележава код нас.
Дан заљубљених или Свети Трифун© Canva/commons.wikimedia/@ gpointstudio

Српска православна црква и верници 14. фебруара славе Тривундан или Светог Трифуна, заштитника винограда, чувара усева од непогода и штеточина, али и заштитника искрене љубави свих хришћана. Верује се у народу је да са овим даном стиже пролеће, да се буди природа као и и најузвишеније осећање - љубав. На овај дан виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот који се полива вином, јер се тако верује се да ће грожђе добро родити. Славе га многобројни еснафи, виноградари, механџије, а на литургијама се помиње страдање светитеља Трифуна.

На западу се данас обележава Дан заљубљених или Дан Светог Валентина, такође празник љубави када се обично партнеру или партнерки купују поклони. Последњих година Дан заљубљених се обележава и у Србији. И стварно, ако боље обратимо пажњу на улице и кафиће, приметићемо како млади носе или држе цвеће и бомбоњере у облику срца које су добили или наменили својим другим половинама.

Без обзира што оба празника славе љубав, многи корисници друштвених мрежа желе да се јасно разграничи - или си на страни Светог Трифуна и поштујеш традицију или муњевитo прихваташ обичаје са запада који се обично везују за потрошачко друштво и куповину поклона. Расправе на интернету које су веома честе на "релацијама" као што су Свети Лука или Ноћ вештица, или Свети Трифун или Дан заљубљених као да нас условљавају да морамо да направимо избор. Па, морамо ли заиста да се одлучимо и јасно изнесемо свој став?

Једни славе Светог Трифуна, други Дан заљубљених, трећи оба празника

Свети Трифун и Свети Валентин су светковани у различитим црквама, али оба су заштитници искрене љубави свих хришћана. На мрежама се тежи јасном избору и још јуче за неке кориснике Икса није било никакве дилеме да гласно кажу свој став.  

Наравно, ту је и друга половина, која је такође била категорнична, објашњавајући да се 14. фебруара обележава Дан заљубљених. 

Треће ова тема не занима ништа посебно, четврти славе оба празника, јер је тако "најсигурније".

Ко је био Свети Трифун, а ко Свети Валентин

Српска православна црква Светог Трифуна слави као великомученика. Према предању,  рођен је у селу Кампсади у Фригији, у сиромашној породици. Био је веома побожан од најранијег детињства, а као дете време је проводио чувајући гуске. Од Бога је добио "дар чудотворства и исцељења". Исцелио многе болеснике, помагао је онима који су му се обраћали за помоћ. За време цара Декија, почели су прогони хришћана. Како није желео да се одрекне Христа и своје вере, светом Трифуну су одрубили главу.

Западне цркве данас обележавају Светог Валентина или Дан заљубљених. Владика Николај пише о Светом Валентину, који је био епископ у италијанском граду Интерамни, где се прославио као исцелитељ брата римског трибуна Фронтана и Херимона, сина познатог философа Кратона, чиме је многе преобратио у хришћанску веру. Валентин је са својим следбеницима посечен мачем 273. године, записано је у Прологу, а пише РТС. 

Oбележавање Дана заљубљених је веома популарно посебно међу млађом популацијом. Неретко се доводи у везу са потрошачким друштвом. Сматра се да се поводом Дана заљубњених прода више од 10 милиона производа широм света који важе за симболе љубави, као што су честитке, парфеми, бомбоњере, цвеће...

image