Магазин

Ово је најлежернији град у Европи

Бугарски град Пловдив, познат као "Град на брдима", одише несвакидашњом лепотом - поплочане улице, пуно античких објеката и ископина, занимљив Стари град, као и Хисар капија веома привлаче туристе. Ипак, ово место је познато по својој лежерности и по томе што изгледа као да у њему време спорије тече, што се чини данас великим луксузом.
Ово је најлежернији град у Европи© Anton Atanasov/pexels

Пловдив, други по величини бугарски град, поносан је на своју репутацију лежерног места. Овај занимљиви град са преко 340 хиљада становника функционише на свој начин. За разлику од Софије и великих градова, где све делује ужурбано, овде се одмах осећа промена темпа живота - људи ходају спорије, не журе и изгледа као да имају више времена.

У дистрикту Капани, опуштена атмосфера влада у кафићима, на улицама, где се најчешће скупљају млади, разговарају, лежерно пију пића, проверавају своје телефоне. У кафу поред џамије у центру града, људи сатима седе и пијуцкају своју кафу. Чак су и мачке које луњају улицама делују тако лењо и опуштено.

Пловдив и "аylyak" су у нераскидивој вези

Зашто је овај град тако опуштен и лежеран, питају се многи туристи? Локалци ће рећи да је Пловдив "aylyak". Ова реч се не користи ван Пловдива и позајмљеница је из турског језика. У преводу значи беспослица, неред или скитница. Без обзира на порекло речи, у савременом Пловдиву, "aylyak" је попримио сопствено значење и подразумева нешто што се проживљава, а не пуки превод речи. Подразумева да се нађе време за ближње, за своје пријатеље, пролазнике и да се седне са њима за доручак и да кроз извесно време схватимо да је време за вечеру. У овом граду ужива се у свом окружењу, појашњавају локалци.

Хипстерски маркетинг или ипак у Пловдиву време стане

У Софији су скептични према овом феномену, доживљавајући га као ништа друго до брендирања града или хипстерски маркетинг. Ипак, становници Пловдива не мисле тако:
"Многи људи долазе овде да живе јер град поседује тај 'aylyak', каже је Светослава Манчева, антрополог која у Пловдиву живи већ 10 година. Њена колегиница, Елитса Капусхева, која је одрасла у Пловдиву, вратила se из Берлина у родно место и кратко каже: "Берлин је био добар, али није имао 'aylyak'", преноси Би-Би-Си-Травел.

Житељи Пловдива кажу да они проналазе време и простор за себе и пријатеље. Препоручују да ако се нађемо у овом несвакидашњем месту, прошетамо његовим улицама, седемо у неки кафић, наручимо турску кафу и уживамо сатима. Није све у вреви великог града, нити у куповини, трчању да обиђемо сва места. Има нешто у том предаху који нам може дати много више него што нам се чини.

image