Магазин

Серум или крема - који производ је бољи за кожу

Серуми освежавају лице, изузетно су лагани и обично су на бази воде са већом концентрацијом активних састојака. Креме су густи производи на бази уља - кожи обезбеђују додатну хидратацију и заштиту од сунца и спољних фактора. Који је онда производ бољи за кожу и да ли нужно један другог искључује у свакодневној рутини?
Серум или крема - који производ је бољи за кожу© cottonbro studio/pexels

Нега коже и лице свакако да представља својеврсан ритуал - пред огледалом стављамо серуме, креме, уља. Ако користимо производе који пријају нашем лицу, корист можемо да видимо за кратко време. Серуми су се показали као корисни за специфичне проблеме коже као што су фине линије, боре, сувоћа, акне и хиперпигментација. Са друге стране, креме пружају интензивну влагу и хидратацију кожи и посебно годе сувој кожи. Такође, треба имати на уму, да производе бирамо сходно типу коже и шта јој прија. Битно је да када се "бацимо" на потрагу за производимо, схватимо шта желимо да серум или крема ураде, а затим да истражимо састојке које могу помоћи да то постигнемо.

Када се користе серуми, а кад креме

Серуми се састоји од антиоксиданата, витамина и пептида. Треба их нанети након чишћења, а пре креме или уља за лице. Ови лагани производи се користе за продирање у површинске слојеве коже како би се решили специфични проблеми на дубљем нивоу, као што су боре, неуједначен тен, флеке, пигментација.

Креме су гушће и масније од серума, што је логично јер садрже више уља, а богате су и тежим састојцима, као што су ланолин и ши путер. Поред наведених састојака, могу садржати и супстанце које хидрирају кожу тако што привлаче воду из дубљих слојева коже. Неки производи имају оклузивне састојке, који стварају филм или баријеру између лица и околине. Иделане су за осетљиву кожу и требало би чешће да их користимо када је хладно.

Који је производ бољи за кожу

Нећемо погрешити ако користимо оба производа и препорука дерматолога је да се прво нанесе серум, па онда танак слој креме која је лагана и усклађена са типом коже. Оба производа могу да се користе два пута дневно - ујутру и увече, уз малу напомену. Наиме, производи који садрже ретинол се стављају увече и на самом почетку не треба да их користимо свакодневно. Ретинол се уводи постепено, јер у супротном може изазвати проблеме са кожом.

Серуми се обично брже "носе" са проблемима коже због лаке технологије упијања. С друге стране, креме су веома споре у овом процесу и треба им времена да покажу било какав резултат, те предност је дата ипак серумима, пише Тајмс оф Индија.

image