Магазин

Истопљени сат пронађен у рушевинама Хирошиме продат на аукцији за више од 31.000 долара

Сат је стао у тренутку детонације атомске бомбе изнад јапанског града, у 8:15 ујутру, током завршних дана Другог светског рата.
Истопљени сат пронађен у рушевинама Хирошиме продат на аукцији за више од 31.000 долара© Tanjug/RR Auction via AP

Сат који се истопио током бомбардовања Хирошиме у Јапану 6. августа 1945. продат је на аукцији која је завршена у четвртак. Победничка била понуда била је 31.113  купац је одабрао да остане анониман, преноси АП.

Кристал сата је замућен због експлозије, а казаљке су остале заустављене у тренутку када је на јапански град авион "Б-29 Енола геј" бацио атомску бомбу названу "Мали дечак".

Предмет је пронађен у рушевинама Хирошиме и пружа увид у огромно уништење које је изазвала прва атомска бомба активирана изнад једног града.

Сат је пронашао британски војник у рушевинама Хирошиме, а продат је заједно са другим историјски значајним предметима, наводи аукцијска кућа.

"Надамо се да ће овај експонат музејског квалитета остати дирљив образовни симбол, који ће служити не само да нас подсети на данак рата, већ и да нагласи дубоке, деструктивне способности које човечанство мора да настоји да избегне. Овај ручни сат, на пример, означава тачан тренутак у времену када се историја заувек променила", рекао је Боби Ливингстон, извршни потпредседник на RR Auction.

На аукцији се нашла потписана копија "Мале црвене књиге" бившег кинеског лидера Мао Цетунга, продата за 250.000 долара, као и потписан чек првог председника САД Џорџа Вашингтона, продат за 135.473 долара.

image