Србија и Балкан

Шта је "Албанска трећа позиција", чији је борац наводно погинуо у Авдејевци?

У манифесту ове неонацистичке групе се наводи да су "хришћанство и ислам су подједнако страни Албанији и Европи, антитрадиционални у својој суштини", и да се "само паганство може сматрати одговарајућом верском традицијом у складу са албанским духом"
Шта је "Албанска трећа позиција", чији је борац наводно погинуо у Авдејевци?Getty © Crom/Getty Images

Након што је руско министарство јавило прошлог месеца да је у Украјини убијено више од 170 Албанаца из Албаније и са Косова и Метохије, који су се борили као плаћеници на страни Кијева, поједини телеграм канали су објавили умрлицу "албанског добровољца из националистичког покрета Албанска трећа позиција", који је  наводно "пао у бици за Авдејевку, бранећи Европу од азијатских хорди из Русије".

"Албанска трећа позиција" је неонацистичка албанска организација чија интернет страница има чак посебан одељак за "милитанте", а чији телеграм канали величају фашистичке идеологе и промовишу слободну интерпретацију паганизма као исконску албанску религију.

Тако се у манифесту ове групе се наводи да су "хришћанство и ислам су подједнако страни Албанији и Европи, антитрадиционални у својој суштини", и да се "само паганство може сматрати одговарајућом верском традицијом у складу са албанским духом и нашим европским идентитетом".

Такође се наводи да организација "сматра демократију пре свега корозивном"; да демократски светоназор "одбацује свети природни и космички поредак", и да уместо тога за "свете вредности" има једнакост и "'антирасизам'".

Да антирасизам очигледно није у складу са идеологијом овог покрета указује и део манифеста где се наводи да "свест о нашем расном идентитету укључује и много обавеза, посебно према нашем вишем европском расном сталежу... Промоција етнодиференцијалистичке стварности моћна је одбрана против демократског погледа на свет".

Усред подршке коју је Украјина пружила "Косову" у Савету Европе, али и све дубљих односа Кијева и Приштине, чини се да су и сада већ нашироко познати украјински пагански неонацисти остварили чврсте везе са својим албанским колегама

image