Магазин

Да ли треба пустити бебу да плаче или не

Расправе и истраживања о томе да ли родитељи треба да оставе бебу која плаче да плаче или да им пожурe у помоћ, честе је тема у научним круговима. Теорија привржености сугерише да родитељи треба што пре да смире своју бебу, али има и оних који сматрају да узимање малишана у наручије додатно појачава плач. Поставља се питање, који приступ је бољи?
Да ли треба пустити бебу да плаче или не© freepik

Бебе и мала деце, неретко комуницирају са мамом и татом путем плакања и тако указују да ли је време за подој, промену пелена или им је можда вруће. Ипак, некад се чини да малишани плачу, а немају баш неки разлог. Многи родитељи сматрају да у оваквим ситуацијама треба узмети дете и утешити га, док други мисле да га треба оставити да се исплаче. Полемике око оваквих ситиација можемо да виђамо у свакодневном животу, на мрежама, али су предмет истраживања и међу научницима.

"Родитељи не би требало превише да брину о томе који приступ имају", јасан је професор Дитер Волке са Универзитета у Ворвику. Остављање бебе да плаче нема утицај на развој, понашања или на приврженост, али им може помоћи да развију самоконтролу, кажу истраживања који је предводио поменути професор пре пар година.

Истако је да налази сугеришу да родитељи интуитивно знају када је најбоље да одговоре на плач, а и мама и тата, као и дете се временом прилагођавају. Такође је рекао да истраживање не значи да родитељи треба да игноришу бебу која плаче, посебно у раном животу:

Плач је једини начин комуникације бебе. Дакле, родитељи треба да реагују на плач, а ми то аутоматски радимо. Ипак, пустити бебу да плаче неколико минута може бити од помоћи, додао је, посебно ако није време за храњење. Онда могу да науче како да се умире", рекао је, а пише Гардијан.

Не слажу се сви са овим ставом

Ипак, постоје научници који су веома скептични и истичу да студији треба узети са резервом. Неколико мајки које су учествовале у истраживању, често је остављало своје бебе да се исплачу док не напуне 18 месеци. Студија није разматрала колико дуго су родитељи остављали своје дете и да ли им је то од помоћи, наглашава Ејми Браун, професорка са Универзитета Свонси и додаје: "Ово не доказује да је контролисано плакање корисна ствар. Студија не говори о томе колико је узнемирујуће многим мајкама када њихова беба плаче".

Ограничења истраживања се огледају у томе што се ослањала на извештаје о плакању, а не на директно посматрање. Није било могуће да се утврди да ли је остављање детета да плаче узрок краћих каснијих периода плача.

Како је текло истраживање

Истраживачи са Универзитета Ворвик у извештавају наводе како су пратили 178 беба, као и њихове мајки од рођења до 18 месеци. Од мајки је затражено да попуне упитнике како би пријавили колико често остављају своју бебу да плаче у неколико фаза - након рођења, са три месеца, шест месеци и 18 месеци.

Такође су одговориле колико често и колико дуго је њихово дете плакало у различитим тренуцима дана као новорођенче, са три месеца као и са 18 месеци. Откривено је да мајке ретко остављају бебу да плаче као новорођенчад, али је пракса постала чешћа како је дете расло, при чему је око две трећине мајки дозвољавало беби да понекад или често плаче до 18 месеци.

image
VV inauguration
banner