Магазин

Које особине мушкарца указују на то да ће бити добар отац будућем детету

Нико од нас не зна какав ће бити родитељ све док једног дана нови члан породице не дође на свет. Међутим, поједине особине које мушкарци поседују могу наговестити да ће он бити сјајан отац.
Које особине мушкарца указују на то да ће бити добар отац будућем детету© Canva / mediaphotos

Велики број жена приликом заснивања породице стрепи како ће се снаћи у новој животној улози, будући да мајчинство из корена мења апсолутно сваки аспект свакодневице. Међутим, бриге будућих мајки се на томе не завршавају, већ тек почињу, имајући у виду да поред тога како ће се оне снаћи, оне размишљају и о томе како ће се њихов партнер показати у улози оца. Ових пет мушких особина недвосмислено указују на то да ће јаче половине у нову етапу живота ући самоуверено и потпуно посвећено, те да ће бити дивни и брижни очеви који ће својим малишанима усадити праве вредности.

Стрпљење

Они који су се већ опробали у улози родитеља врло добро знају колико деца умеју бити захтевна. Они су нестрпљиви, пуни питања на која нико нема одговор, понекад бунтовни и несавладиви, а често и немирни када нешто није по њиховом.

Овакво понашање најмлађих чланова породице уме да "избаци из колосека" чак и оне који за себе са сигурношћу говоре да потпуно владају собом и ситуацијом. Баш из овог разлога мушкарци који су стрпљиви важе за одличне очеве, који ће у сваком тренутку адекватно одреаговати на изазове које носи одрастање малишана.

Емоционална стабилност 

Да би мушкарац био сјајан отац, он мора имати контролу над сопственим емоцијама, будући да ће деца од оба родитеља, попут сунђера, упијати начине комуникације и управљања емоцијама. 

Мушкарац који је у стању да "обузда" свој темперамент онда када је то потребно, управља стресом на адекватан начин и разговара јасно о својим емоцијама засигурно ће детету усадити праве моделе комуникације, који ће му касније значити за успостављање добри односа са окружењем.

Одговорност и поузданост

Свака жена машта до поред себе има јаког и способног мушкарца, на кога ће моћи да се ослони онда када за то буде било потребе и који ће моћи да јој улије веру да ће све бити у најбољем реду. Такав став према животу и емотивном односу ће адекватан мушкарац реплицирати и на децу.

У одговорном и поузданом мушкарцу малишани ће видети потпору и сигурност која им је у данима одрастања преко потребна, а таква очинска фигура ће им помоћи да касније израсту у зреле, адекватне и добросавесне јединке друштва.

Емпатија и разумевање

Родитељство је веома изазовно и већ од првог дана оба родитеља ставља на "тест издржљивости" у сваком погледу. Мушкарцу без развијене емпатије и разумевања ова животна улога може представљати проблем.

Али, оном мушкарцу коме је емоционална интелигенција на високом нивоу, родитељство ће донети само добробит, премда ће у новој улози добити прилику да се повеже како са својим дететом, тако и партнерком. Сваки изазов ће њему бити нова прилика да покаже разумевање и учврсти однос.

Укљученост у кућне послове

У готово сваком партнерском односу постоји подела задужења: неко спрема храну, неко износи смеће и спрема кућу, неко одвози и довози децу из школе, а неко их води на ваннаставне активности. Овакав формат поделе послова пару омогућава хармоничан однос у коме свако доприноси заједници и породици.

Мушкарцу који је још у вези или браку (док није дошла принова) прихватио равноправну расподелу задужења врло вероватно то неће бити проблем ни када се на свет појави беба. Осим тога, својим односом према кућним пословима отац ће и својој деци пренети добре навике и научити их да је укљученост у кућне активности важно за све чланове породице.

image
VV inauguration
banner