Магазин

Најчешће грешке у теретани које праве почетници, а које доводе до повреда и пада мотивације

У теретанама је током зиме гужва, јер многи желе да испуне своју новогодишњу одлуку о довођењу тела у форму. Вежбање има велике користи за наше здравље, али они који тек почињу да се "доказују" у теретани, могу се суочити са проблемима као што је бол у мишићима, повреде и недостатак мотивације. За та болна стања, најчешћи узроци су што прескачемо загревање или се не одморимо између серија, кажу тренери.
Најчешће грешке у теретани које праве почетници, а које доводе до повреда и пада мотивације© Andrea Piacquadio/pexels

Почели смо да вежбамо и већ после пар тренинга осећамо да нам мотивација пада и да немамо неке резултате. Иако мислимо да радимо све како треба, оштро око стручњака примећује да ипак неке ствари у теретани радимо преамбициозно или запостављамо битне сегменте тренинга као што су загревање на почетку или истезање на крају вежбања.

У наставку прочитајте које грешке најчешће праве почетници у фитнес центрима и тако излажу себе потенцијалним повредама.

Велики терет на самом старту

Стручњаци саветују да почетници треба полако да крену са тренингом и да се не "хватају" одмах за претешке тегове.

"Огромна грешка коју сам видео да нови посетиоци теретане праве јесте та што су кренули право на део за тегове и бирали су оне који су претешки за њихове способности. Зато је препоручљиво да знате одакле тачно да почнете или да имате подршку стручњака", каже тренер Џек Клакстон.

Прескакање загревањa

Још једна од честих грешак коју правимо у теретани јесте та што се не загревамо: "Уместо да проведу неколико минута загревајући тело благим џогингом, неким истезањем и малом активацијом мишића, многи долазе и "скачу" право у тренинг високог интензитета, што наравно није добро", наглашава тренер.

"Копирање" других

У теретани вежбамо у непосредној близини других, тако да је природно да гледамо шта други људи раде. Ипак, стручњак за фитнес истиче да се догађа да почетници "копирају" друге, не схватајући да не би требало тако захтевне вежбе да раде одмах на почетку:

"Ваш тренинг је ваш тренинг, не брините о томе да ли ћете бити у току са неким другим", подсећа Џек.

Не одмарају се довољно

Одмарање између вежби је важно јер даје мишићима времена да се опораве између серија: "Много нових чланова покушавају пребрзо да прођу кроз тренинг, не узимају довољно времена између вежби и онда се боре да заврше своја понављања и серије. Савет је да направите најмање 30 секунди паузе између серија", наглашава стручњак.

Рад само на једној справи

Многи од нас долазе у теретану и проводе читав тренинг радећи само на једној справи - као што је трака за трчање или бицикл: "Ово није добро јер ћете радити само вежбе за неке мишиће. Такође, овакав тип вежбања брзо досади", истиче Џек.

Не пију довољно воде, не истежу се на крају тренинга

Тренер истиче да је веома важно да се током тренинга хидрирамо и да је флашица воде обавезна да је имамо током вежбања. Такође, наглашава да почетници неретко изјуре са тренинга, а нису се истегли што опет није добро за мишиће.

Чекање у реду за справу

Неке особе чекају поред одређене справе док неко други не заврши. Тада се губи драгоцено време за вежбање, јер постоје многе алтернативе у фитнес центрима. Такође врши се притисак на особу која већ користи справу ако стојимо тамо и чекамо скрштених руку да заврши.

Куцкање порука на телефону

Иако је препоручљиво да се мало одморимо између вежби, то не значи да треба да скролујемо по мрежама или да се дописујемо:

"Ово увек доведе до тога да је време одмора много дуже него што је потребно и спречава друге да користе справе/тегове. Ако можете, избегавајте да користите телефон и ускоро ћете схватити колико више можете да постигнете", наглашава тренер.

Опседнутост бројевима

Многи нови чланови долазе у теретану да би изгубили килограме, што је сасвим у реду, али:

"Видим многе нове посетиоце како стану на вагу првог дана, а затим се вагају сваки дан и изгледају разочарано када не виде напредак. Не треба се фокусирати само на вагу да бисте пратили свој успех. Пре свега, зато што тежина свакодневно варира тако да бројеви нису увек тачни. Друго, вага не може показати побољшање здравља и кондиције", појашњава Џек.

image