Магазин

Дете жврља по поду - развија креативност или прелази границе

Недавно је једна мама дозволила свом детету да жврља по поду и све је то документовала и поставила на ТикТок. Видео је изазвао велику пажњу - неки корисници ове популарне мреже су је критиковали, док су други хвалили њено допуштење. Стручњаци о овој ситуацији такође имају мишљење и истичу да малишану треба рећи "не" тамо где је неопходно.
Дете жврља по поду - развија креативност или прелази границе© @ bearfotos/freepik

По ко зна који пут, начин на који неко васпита дете је чест предмет расправа на мрежама. То се догодило и мами Кири Осуни, која је објавила видео снимак на ком је њено дете исцртало под: "Прво ме је питала да ли сме и ја сам рекла да може. Питала ме да обоји ормарић, нисам јој дозволила и послушала је. Она зна да је цртање дозвољено само овде. Забавила се, а све се то може очистити", написала је мама.

Уследили су разни коментари испод снимка од оних да "Једно 'не', неће повредити дете" па до "овако настају уметници". Различита су мишљења широких народних маса о томе где се постављају границе у васпитању и шта је детету дозвољено. Ипак, интересовало нас је шта о овој теми мисле стручњаци и какав је то родитељ који дозвољава деци да "шкрабају" по подовима?

"Видео је јасан пример пермисивног (попустљивог) родитељства које карактерише опуштеност или недостатак правила", каже Кортни Морган, оснивача праксе за терапију менталног здравља. Са овом проценом се слаже и психотерапеут Роналд Хоанг описујући овакве родитеље да су "вођени децом и да ретко примењују правила и границе како би избегли сукобе". Стручњаци појашњавају да је у случају ове маме ипак постављена граница и она је рекла 'не' на захтев детета да црта по ормарићу.

Неред и креативност су важни за дете

Одлука да дозволи свом детету да црта по поду, може да помогне да се подстакне креативности код малишана: "Мама је дозволила детету да буде неуредно и креативно, што је веома важно за малу децу. Рећи "да" такође значи да је дете прво тражило дозволу, што је важно", појашњава Морган.

Детету треба рећи "не" тамо где је неопходно

Допустити дететету баш све није добро за развој детета, кажу стручњаци. Скретање пажње омогућава родитељима да се саосећају са жељом детета, а да притом постављају границе.

"Деца могу да одрастају мислећи да су 'центар универзума' и одбијају да се придржавају правила и граница. Када кажете 'не' с времена на време тамо где је то неопходно и прикладно, показујете љубав свом детету, јер му помажете да развије здраво разумевање граница", појашњава Хоанг.

Када претерујемо са попуштањем

Равнотежа између "да" и "не", може бити најбољи начин да се подстакне осећај креативности код детета, а да се притом обезбеди да разуме границе и смернице. Међутим, када је моменат када претерујемо, односно допуштамо детету да ради како оно хоће?

Психолози наглашавају да се тада обично не ради о томе колико пута дозвољавамо детету да нешто уради, већ о самом контексту: "Кад год родитељ каже 'да' како би избегао сукоб или узнемирио дете, то је онда превише", истиче Морган, а пише Хоф пост.

Како рећи детету да не црта по поду

Понекад су родитељи свесни да дозвољавају деци да се препусте својим наумима, као што је цртање по поду и то може помоћи у подстицању њихове независности и раста. Ипак, ако мама или тата то не дозвољавају, постоји начин како се то каже: "Тада можемо да преусмеримо дете на нешто прикладније, на пример, реците нешто у стилу 'видим да заиста желиш да црташ. Под није за цртање, али шта мислиш на ком још месту би могао да пишеш или сликаш", саветује Хоанг.

image