Магазин

Како и када да учимо децу о новцу

Деца обично стичу појам о новцу са 6 година, кажу стручњаци, а истраживања показују да формирају трајне навике у домену пара већ са 7 година. Учење како да управљају новцем и планирају своју финансијску будућност помажу да им да осигурају опште благостање.
Како и када да учимо децу о новцу© freepik

Разговор са малишаном у вези новца је веома користан, или за родитеље може да буде и стресан. Битно је да се мама и тата припреме за разговор, а саветује се да рано почну да уче своје потомке о новцу, јер недостатак основног финансијског знања може скупо коштати децу када одрасту.

Начин на који разговарамо са дететом о новцу је веома важан

Родитељи треба да говоре о новцу на "чињенични" начин, тако да њихова деца имају појам о истом и граде разуман однос са финасијама: "Нађите им се и научите их да о парама вреди разговарати, јер је новац алат који ће им помоћи да живе живот какав желе", појашњава Алекса вон Тобел, ауторка бестселера Financially Fearless.

Стручњаци наглашавају да деци треба предочити да новац изискује труд и време и да ако пажљиво "баратају" са њим, могу имати оно што желе. Такође, треба скренути пажњу да картице нису магичне и нису ту да испуњавају жеље.

Деци треба показати цене, предочити им "стање на терену"

Првенствено, са децом треба причати на начин који за њих има смисла: "То би значило да им кажемо колико коштају ствари које свакодневно купујемо. Напоменути их да флашица воде у продавници не кошта исто као она из, на пример, зоо врта", истиче вон Тобел и додаје:

"Када пролазите кроз радњу и ваше дете жели нешто, подигните производ и покажите му цену. Кажите му да данас немате толико новаца, али ће то што жели добити другом приликом". Овакав приступ помаже да сазнају више о трошковима и да они могу да варирају од места или времена, каже она, а пише Си-Ен-Би-Си.

Нека сами кажу где би волели да потроше новац, али им и предочити како се зарађује и штеди

Буџет, новац, финансије могу да буду поприлично сувопарна тема за одрасле, а камоли за децу. Да би она била заинтересована за штедњу, вон Тобел препоручује да се о томе разговара на оснажујући начин који их наводи да кажу где би волели да троше новац, али и наговестити им како може да се заради и уштеди.

image