Магазин

Колико дуго можете оставити мачку саму код куће? Изненадићете се када чујете мишљење ветеринара

Мачке су познате као врло независне животиње које не само да не захтевају шетњу, већ су и доста незаинтересоване за социјализацију. Без обзира на то, власници ових љубимаца су често у недоумици колико могу да оставе своју мачку саму.
Колико дуго можете оставити мачку саму код куће? Изненадићете се када чујете мишљење ветеринара© Canva / Navigirl

Када је реч о степену одговорности приликом доласка кућног љубимца у нову породицу, ту нема дилеме - било да је у питању пас, мачка, папагај или хрчак, она је стопроцентно на власнику без обзира о којој животињи је реч. Али, када говоримо о времену које је потребно посветити љубимцу, као и о времену које он може провести без нашег друштва - разлика постоји.

Власници паса врло добро знају да од куће могу бити одсутни највише 8 до 10 сати (колико обично траје један радни дан), а да је све преко тога за њихово четвороножно мезимче велики стрес, како психички, тако и физички. Међутим, власници мачака су често у недоумици, будући да су оне доста самосталније и мање захтевне од паса. Мистерију је разрешио један ветеринар.

Од чега зависи колико мачка може остати сама код куће

Време које једна мачка може провести сама у стану може зависити од различитих фактора. Први, а можда и најважнији јесте узраст кућног љубимца. Ово је некако и логично, имајући у виду да од старости животиње зависе и степен формираних навика, као и њена потреба за друштвом или негом. Други, ништа мање важан фактор јесу физичко и ментално здравље мачке, као и степен њене (или њихове) самосталности.

Маче не би требало остављати само дуже од 6 сати дневно

Уколико је у питању маче које и даље зависи од свог власника када је реч о исхрани, и које још увек није научило да обавља нужду у за то предвиђеном месту, одсуство дуже од 6 сати може представљати изазов за обоје. Не само да нови члан породице може да прегладни, већ и да направи неред по стану. Осим тога, мачићи су доста осетљивији на тескобу и страх, па своју анксиозност могу испољити на најразличитије начине.

Колико дуго можемо одраслу мачку оставити саму

Међутим, уколико је у питању одрасла животиња, која већ има формиране навике, она без проблема може остати сама код куће и до 48 сати, поручује ветеринар и стручњак за понашање мачака, Мајкл Томпсон. Наравно, уколико постоји потреба да се кућни љубимац толико дуго оставља без надзора, власник јој мора обезбедити и довољне количине хране и воде за пиће. Такође, уколико је мачка навикнута на игру, од помоћи могу бити и посебне играчке.

image
VV inauguration
banner