Магазин

Спремите ауто за топлије дане: Шта све треба да прегледате и средите на возилу након зиме

Пролећне температуре су идеално време да свог четвороточкаша прегледате и припремите за лето. На шта треба обратити пажњу сада када напољу више није минус?
Спремите ауто за топлије дане: Шта све треба да прегледате и средите на возилу након зиме© Canva / choochart choochaikupt

Долазак лепог времена не прија само нама, већ и нашим четвороточкашима који су након хладног времена и изазовних услова на путевима коначно "продисали". Међутим, то што на друму нема снега не значи да треба да се опустимо. Напротив, управо сада је идеално време да аутомобил прегледамо и полако спремимо за топлије температуре. Како то да урадимо и на шта је потребно да обратимо пажњу сада, када је пролеће на прагу?

Балансирање гума и центрирање трапа

Како је дошло лепше време, тако су многи возачи на својим аутомобилима одлучили да замене зимске гуме на летње. Оваква промена са собом би требало да "повуче" и обавезно балансирање гума код вулканизера и центрирање трапа у за то специјализованим сервисима.

Добро центриран трап је предуслов за несметано управљање возилом и дуговечност четвороточкаша, јер се само тако продужава и век трајања кугли, спона, амортизера и опруга на возилу. Уједно, реглажа трапа спречава и неравномерно трошење пнеуматика.

Провера дискова и плочица

Исправан кочиони систем аутомобила је један од предуслова за безбедност у саобраћају. Баш из тог разлога је провера плочица и дискова сада, након зимског периода, од велике важности, нарочито уколико се спремате на пут изван града. Притом, провера кочионог система се не сме заобићи независно од тога да ли сте аутомобил возили током зиме или не.

Уколико приликом успоравања чујете шкрипу кочница или осетите благо подрхтавање волана, прави је тренутак да посетите ауто-механичара. Он ће прегледом установити да ли је потребно заменити само плочице или је време да се замене и дискови и проценити да ли је евентуално потребно сервисирати још нешто.

Доливање антифриза како аутомобил не би "прокувао"

Са порастом дневних температура аутомобил се у вожњи греје много више него у хладним зимским данима. Како бисте избегли "прокувавање" мотора у сред вожње, врло је важно да у расхладном систему постоји довољна количина антифриза.

Ниво расхладне течности можете проверити и сами, уколико сте довољно вешти и знате која врста течности одговара вашем аутомобилу, или то препустити мајстору. Свакако, овај корак не треба прескакати јер може довести до квара аутомобила који ће вас коштати много.

Провера квалитета и истрошености пренуматика

Квалитет пнеуматика нешто на шта је посебно важно обратити пажњу, будући да су управо они ти који обезбеђују добро приањање тлу. Уколико су на вашем аутомобилу универзалне гуме за целогодишњу употребу требало би проверити дубину шаре на њима - ово лако можете учинити помоћу шублера или код вулканизера.

Ако, пак, користите сезонске гуме (летње и зимске), важно је да их добро осмотрите пре монтаже на возило и процените да нису током стајања у подруму или на тераси случајно испуцале. Такве пнеуматике на возило не би требало монтирати јер тиме можете угрозити не само свој, већ и живот других учесника у саобраћају.

Процена стања акумулатора

Акумулатор је у зимском периоду посебно осетљив "орган" наших четвороточкаша, будући да ниске температуре могу оштетити квалитет ћелија које акумулирају електричну енергију. Како у пролеће не би било изненађења, након зиме је његов капацитет важно проверити.

Уједно, добро би било испитати и стање електроинсталација у аутомобилу, како се не би догодило да нека ситница "извуче" до краја сву струју из акумулатора. Миноран квар који ви као возач можда не примећујете може направити потпуну пометњу, па је важно да возило прегледа неко стручан.

image