Магазин

АРС: Први совјетски робот који се појавио пола века пре изума Илона Маска

О роботима који самостално ходају, извршавају задатке и комуницирају са својим власницима данас можемо прочитати свуда. Они су саставни део свакодневице. Посебно се својим роботима дичи технолошки могул Илон Маск, који свако мало андроида Оптимус објављује на друштвеним мрежама. Али, оно о чему нико не говори јесте да су се овакви роботи користили још у време Совјетског Савеза.
АРС: Први совјетски робот који се појавио пола века пре изума Илона Маска© Youtube / Wiki алфавит

Данас роботи не представљају научну фантастику - они се слободно крећу по великим светским аеродромима, у супермаркетима и фабрикама, док их страствени заљубљеници у технологије и вештачку интелигенцију ималу чак и у својим домовима. Масков Тесла Оптимус је само један од примера, а има их још прегршт.

Ипак, постојање таквог једног робота-хуманоида, који је потпуно аутономан, који слободно комуницира и креће се, је за доба Совјетског Савеза било нешто невероватно. Сам пик технолошког развоја, могло би се рећи. За овај изум становници СССР могли су захвалити научнику Борису Николајевичу Гришину.

АРС - Аутоматски радиоелектронски секретар "родом" из СССР

На идеју да створи аутоматског радиоелектронског секретара (или, скраћено АРС или Арсик, како су му тепали) Гришин је дошао сасвим случајно - његова мајка Марија Васиљевна била је тешко болесна и требао јој је помоћник који ће јој олакшавати свакодневне активности, доносити лекове и воду или је будити уколико се успава до касно. У крајњој линији, у случају погоршања здравственог стања, и да позове хитну помоћ и лекарима отвори врата.

Прве скице Арсика су светлост дана угледале 1962. године. Након тога, Гришин је са тимом изврсних стручњака почео да склапа робота-хуманоида шраф по шраф, део по део. И тако наредне три године - све до 1966. године када је АРС коначно проходао и проговорио, на течном руском језику. Убрзо је научио и да записује оно што му се током разговора каже, а када би Борис дошао кући, очима које засветле "показивао" да постоје поруке које би требало да преслуша.

@callmedemid

Человекоподобный робот СССР

♬ оригинальный звук - DEMIDOV

Совјетски робот је чак давао и интервује

Робот АРС је за јако кратко време стекао популарност у Совјетском Савезу, па су новинари искористили прилику и позвали га да да интервју. У чланку објављеном у локалним новинама до детаља је описан сусрет новинара са тада најсавременијим совјетским изумом, од момента уласка у стан, па све до завршетка разговора са роботом. Пренет је чак и тренутак када је у сред интервјуа зазвонио телефон, а АРС се јавио, попут правог човека.

"Борис Николајевич тренутно није код куће, али ће бити за који минут. Ако треба нешто да му пренесем, реците, записаћу", рекао је АРС свом саговорнику. Два минута касније, разговор се завршио, а АРС окренуо новинару и упитао: "А што не бисте попили мало лимунаде?" Потом је пришао бокалу са освежавајућим напитком, насуо га у чашу и пружио новинару. Замислите само његово одушевљење! 

АРС је био повезан и са системом "паметног" стана

АРС није био од помоћи само у свакодневним, рутинским активностима, већ је водио рачуна и о томе да се у стану породице Гришин увек одржава иста температура ваздуха. Веза између робота и радијатора била је имплементирана путем СФИНКС система "паметног" стана. Осим тога, по жељи Бориса или његове мајке, могао је укључити или искључити светла у просторији или проверити да ли су закључана врата.

Данас постоје многа технолошка решења за помоћ старијим и немоћним лицима - разноразне апликације на паметним телефонима, сервиси за бригу о геронтолошким пацијентима, па чак и посебни тастери који су старијима увек на дохват руке и који се користе ради сигнализирања да је дошло до погоршања здравственог стања. Али, роботи се готово и не користе, осим, можда, у изузетним случајевима. А штета, њихова помоћ не би била на одмет.

image
VV inauguration
banner