Магазин

Људи који једу рафинисане угљене хидрате за доручак, мање су привлачни, каже студија

Ако ујутру желите да изгледате добро, можда би било боље да прескочите ултра-прерађена пецива и воћни сок, а да уместо тога за доручак поједете хлеб од интегралног брашна и определите се за напитак без шећера. Осим што је ово здравија опција, може вас учинити физички привлачнијим, откривено је у новој студији.
Људи који једу рафинисане угљене хидрате за доручак, мање су привлачни, каже студија© Pexels/Antoni Shkraba

Поред типичне свакодневне рутине дотеривања, још један корак ка лепоти није само у доброј одећи, фризури или шминкању, већ и у одабиру доручка. Истраживачи у Француској су открили да су људи који су јели доручак богат рафинисаним угљеним хидратима оцењени као мање привлачни од оних који су дан започели здравијим, нерафинисаним угљеним хидратима.

Ова суптилна промена у привлачности лица може бити вођена променама у шећеру у крви и инсулину, које могу утицати на изглед коже и имати дугорочни ефекат на полне хормоне, закључили су научници са Универзитета у Монпељеу.

"Изненађујуће је све ово узети у обзир, али наши избори у исхрани могу брзо утицати на наш изглед", рекла је др Клер Бертикат, еволуциони биолог и први аутор студије. "Ове физиолошке промене могу суптилно да промене црте лица, утичући на то како други људи доживљавају привлачност."

Истраживачи су ангажовали групу од око 100 мушкараца и жена, старости од 20 до 30 година, па су им насумично доделили доручак од 500 калорија, богат рафинисаним или нерафинисаним угљеним хидратима. Доручак са рафинисаним угљеним хидратима укључивао је француски багет, направљен од индустријски млевеног брашна, џема, сока од јабуке или поморанџе, а на располагању су имали и чај или кафу са шећером, преноси "Гардијан". Оброк од нерафинисаних угљених хидрата био је хлеб од интегралног брашна са путером и сиром, поморанџа или јабука и чај или кафа без шећера.

Научници су мерили ниво шећера у крви добровољаца пре и након што су јели, а затим су снимали главе учесника у условима контролисаног осветљења. Фотографије су затим прослеђене групама оцењивача да процене колико су те особе старе, колико су мужевне или женствене и на крају, колико привлачно изгледају.

Они који су јели рафинисане угљене хидрате су оцењени као мање атрактивни него они који су имали здравији доручак. Истраживачи верују да објашњење за ове резултате лежи у реакцији тела на одређену храну.

Рафинисани угљени хидрати могу да изазову скокове шећера у крви, којим се тело супротставља тако што ослобађа инсулин. То може довести до прениског нивоа шећера, стања које се зове хипогликемија, што утиче на проток крви и изглед коже. У студији је само доручак са рафинисаним угљеним хидратима изазвао хипогликемију. С друге стране, воће и поврће су учеснике учинили атрактивнијим захваљујући биљним пигментима, званим каротеноидима, који су побољшали изглед коже.

Научници сматрају да њихови налази служе као подсетник на велики утицај исхране не само на човеково здравље, већ и на особине које имају посебан друштвени значај, као што је привлачност лица. Додају да проучавање како конзумација рафинисаних угљених хидрата може да утиче на тело, што би могло да пружи драгоцен увид у сложену интеракцију између исхране, биологије и друштвеног понашања.

image
VV inauguration
banner