Магазин

Ове намирнице могу послужити као замена за кафу: Дају енергију за цео дан

Да ли се често пробудите ненаспавани, па вам је ујутру потребно више од једне кафе? Да ли су енергетска пића постала део свакодневне рутине и да ли после подне имате жудњу за калоричном храном, јер вам је ниво енергије нагло пао? Ако је одговор на било које од ових питања потврдан, то значи да је време за бирање здравих намирница које ће вас држати ситим и будним сатима након буђења.
Ове намирнице могу послужити као замена за кафу: Дају енергију за цео дан© Pexels/Lisa Fotios

Уместо ослањања на кофеин, решење може бити обилан доручак, пун хранљивих материја које ће да вас држе будним. Храна која нема високи проценат масти и угљених хидрата, већ је богата протеинима, витаминима, минералима и антиоксидансима је најбољи избор. Неке од намирница које могу да замене кафу су:

Авокадо

Ову намирницу стручњаци редовно препоручују, јер је пуна витамина, минерала и здравих масти, које телу дају енергију која ће трајати сатима. Садрже пуно влакана, што шећер у крви одржава стабилним, тако да можете да избегнете нагли пораст и пад шећера (што доводи до великог умора).

Покушајте да додате авокадо у јутарњу чинију са воћем, можете га ставити у блендер и помешати са цеђеним воћем, а можете га комбиновати са јајима на тост хлебу.

Лубеница

Чак и најмањи ниво дехидрације може довести до осећаја умора, тако да је важно да у исхрану укључите храну која садржи много воде (воће и поврће), а лубеница је један од најбољих природних (и слатких) извора течности.

Ово укусно поврће састоји се од 90 посто воде, пружа разне витамине, минерале и антиоксиданте и садржи аминокиселину Л-цитрулин, која може помоћи у смањењу болова у мишићима. Дакле, за право освежење, започните дан са чинијом пуном лубенице.

Бадеми

Бадеми су одличан извор висококвалитетних протеина, влакана и здравих масти. Препуни су витамина Б који, помажу вашем телу да претвори храну у енергију, а такође су богати и магнезијумом који помаже у борби против умора мишића.

Бадеме можете додати у јутарњу чинију воћа или овсених пахуљица, а можете и појести шаку овог орашастог плода за ужину када вам је потребно енергије.

Кељ

Иако није популаран као јутарња намирница, кељ је пун есенцијалних витамина, минерала и антиоксиданата који су нам потребни за енергију у току дана. То је сјајан биљни извор гвожђа, који преноси кисеоник до ткива и ћелија, што је потребно да би наше тело функционисало. Кељ је такође одличан извор калцијума, фолата и витамина Б.

Ово поврће можете убацити у јутарњи зелени сок или смути, или га додајте у омлет и можда вам неће бити потребна кафа.

Урма

Поред њиховог специфичног, слатког укуса, урме се лако варе и обезбеђују тренутни подстицај енергије. Одличан су извор калцијума, фосфора, калијума, магнезијума, цинка и гвожђа. Додајте сецкане урме у јутарњу чинију с воћем или узмите шаку урми када осетите налет умора.       

Банана

Банане су веома ефикасан извор енергије када се осећате поспано. Ово воће препуно калијума садржи добру количину влакана, која успоравају ослобађање шећера у крвоток и представља одличан извор магнезијума и витамина Б.

Додајте банану свом доручку или спакујте целу банану коју можете појести као лаку ужину у покрету.

Зрела банана ће обезбедити лакше доступну енергију у облику шећера, у поређењу са незрелом. Требало би да површина коре буде пегаста и жута, а не зелена. Тако знате да се скроб претворио у шећер, који можете правилно сварити и користити за енергију.

Спанаћ

Спанаћ је одличан извор витамина Ц, фолата и гвожђа. Адекватне количине ових витамина и минерала су неопходне за производњу енергије, посебно јер нижи нивои гвожђа у телу посебно могу изазвати велики умор.

Упарите јутарња јаја са спанаћем, а можете да додате мало лимуновог сока, да бисте побољшали апсорпцију гвожђа.

Чиа семенке

Мале, али моћне чиа семенке су одличан извор енергије. Оне упијају течност и у стомаку могу набубрети до 10 пута након што се сваре. Ово вам помаже да се осећате сито дужи временски период. Препуне су антиоксиданата, витамина и минерала, протеина, масти и влакана. Ујутру можете да конзумирате чиа пудинг или поспите чиа семенке у смути или чинију овсених пахуљица.

Јаја

Једно јаје садржи висококвалитетне протеине и здраве масти, што даје енергију током целог дана. Јаја су одличан извор разних витамина и минерала, укључујући гвожђе, холин, витамин Д и витамин Б-12. Такође, важно је да увек поједете цело јаје!

Жуманце је најхранљивији део, који садржи већину витамина и минерала у јајету и велику количину укупног протеина.

image