Магазин

Мачка вам гребе намештај у кући и оштри канџе где год стигне? Ово могу бити 4 потенцијална разлога

Мачке су познате по својој јединственој нарави и навикама које често излуђују власнике. Једна од ствари која посебно смета људима који имају мачку као кућног љубимца јесте њено гребање намештаја и других ствари по кући, односно оштрење канџи и где сме и где не сме. Због чега мачке то раде?
Мачка вам гребе намештај у кући и оштри канџе где год стигне? Ово могу бити 4 потенцијална разлога© Canva / Irina Tiumentseva

Готово сви власници мачака су се макар једном у животу сусрели са призором који их је шокирао: мачка је изгребала омиљену гарнитуру или уништила завесу или тепих. Разлози за овако нешто леже у мачијој природи, а о томе шта је подстиче на деструктивно понашање за портал Јаху говорила је Аманда Кампион, експерт за понашање животиња.

Инстинкт за преживљавањем

Иако су мачке данас редован становник људских домова, пре су оне живеле искључиво у природи, те су им и инстинкти прилагођени том окружењу. Дубоко у њима усађена је свест да ће им пењање на дрво у екстремној ситуацији спасити живот, као и то да ће само уз помоћ оштрих канџи моћи да се успењу ако затреба. Мачкама је природно да у сваком тренутку буду на опрезу и у стању да се попну на сигурно, па је оштрење канџи навика које се не одричу чак ни ако су рођене и читов живот провеле у стану.

Одржавање тонуса мишића

Гребање (намештаја) је одличан начин да се мачка истегне и да покрене рад свих мишића у телу. Приликом оштрења канџи оне активирају мишићне групе које се иначе приликом ходања не контрахују, па им је ова деструктивна активност нешто слично тренингу. Захваљујући њој мачке задржавају добру покретљивост, објаснила је стручњак Кампион.

Обележавање територије

Један од начина за обележавање територије јесте гребање различитих површина. Чињеница, некада је то скупа кожна гарнитура, а некада завеса од изузетног материјала коју сте израђивали по мери, али - шта мачка зна? Приликом гребања и оштрења канџи ове животиње за собом остављају мирис који се лучи из интердигиталних жлезда које се налазе у шапама, а које другим мачкама јасно стављају до знања на чијој се територији налазе.

Лучење хормона среће

Понекад мачке одлуче да оштре канџе јер осећају стрес или тескобу. Иако бисте помислили да у тим тренуцима оне то раде вама у инат, у стварности је ово само њихов начин да се изборе са својим емоцијама. Наиме, гребањем се у њиховом мозгу лучи хормон среће ендорфин, због чега се оне осећају опуштеније и срећније.

image
VV inauguration
banner