Магазин

Блиској особи је угинуо љубимац: Шта треба, а шта не треба да кажемо

У тренуцима када неко ко нам је близак изгуби кућног љубимца, лако се можемо наћи у неугодној ситуацији јер не знамо како треба да покажемо подршку. Иако није у питању људско биће, преминула животиња је ипак била део породице, али шта да кажемо када не можемо да се повежемо са овим осећањем или ако никада нисмо имали/изгубили љубимца? Иако мислимо да поступамо правилно, али неколико честих "речи утехе" које користимо можда власнику само више отежавају процес туговања.
Блиској особи је угинуо љубимац: Шта треба, а шта не треба да кажемо© Freepik/wirestock

Губитак љубимца је веома тужно и стресно искуство, јер је многима тешко да се опросте од крзненог пријатеља који их је безусловно волео, који је био члан породице. Када посматрамо блиску особу која пролази кроз ову врсту бола, желимо да им помогнемо на сваки могући начин, али некада ненамерно постигнемо контра ефекат.

Попут текстуалних порука који се могу погрешно протумачити, добронамерни коментари које упућујемо ожалошћеном власнику кућног љубимца могу заправо само погоршати његов период туговања. Речи које умањују бол и тугу које он доживљава могу учинити да се осећа усамљено, као да не добија подршку од нас. 

Ако нисмо поптуно сигурни да ће одређена изјава дати другоме до знања да имамо разумевање за њега, онда је вероватно боље да је само прескочимо. 

Шта не треба да говоримо

  • То је само пас/мачка/хрчак...: Која год врста животиње је била у питању, преминули љубимац био је члан породице и власнику је можда био најбољи пријатељ, те никада не би требало да се описује као "само још једна животиња". Сигурно је да не може свако да се повеже са овим осећајем, посебно они који никада нису имали љубимца, али то не значи да би требало да занемаримо и минимализујемо власникову тугу.  
  • Увек можешда купиш новог љубимца: Иако је ова изјава тачна, не би требало ово да изговарамо, осим ако наш пријатељ већ није изразио интересовање да одмах набави другу животињу. Када покаже ову жељу, можемо рећи и нешто попут: "Кад год мислиш да си спреман, радо бих отишао/ла с тобом да заједно тражимо новог љубумца."
  • Не мислиш да претерујеш? Чак и када ово заиста мислимо, оваква врста изјаве је веома несаосећајна. Опет, ако не разумемо дубину везе између човека и кућног љубимца, најбоље је да једноставно кажемо да нам је жао и не додајемо ништа више. 
  • Када сам ја изгубио/ла свог пса... Вероватно мислимо да је ово сјајан начин да покажемо саосећање, а често је ово и аутоматски одговор, јер покушавамо да разумемо туђе емоције кроз сопствено искуство. Ипак, ово можда није најбољи начин за пружање подршке, јер ће друга страна можда помислити да покушавамо да се "такмичимо" и упоређујемо ко је био тужнији када му је љубимац угинуо.  

Шта можемо да урадимо

Постоје бољи начини да покажемо да пријатељ који је изгубио љубимца може да се ослони на нас. Најбоље је да му дамо до знања да смо ту за њега и да може да разговара са нама, јер када неко тугује, вероватно му највише значи да има коме да се повери и да подели своја осећања, да зна да га нећемо осудити. Другим речима, што мање говоримо, то боље.

Када дође време за разговор, постоји неколико предлога који могу бити од помоћи када тражимо одговарајуће речи:

  • "Тако ми је жао, знам колико ти је значио... Био је сјајан, знам колико ће ти недостајати."
  • "Знам да је био део породице, дајте себи све време које вам је потребно да тугујете, желим да знаш да сам ту за тебе."
  • "Дао си му тако срећан живот, знам какву посебну везу сте делили и разумем колико је ово тешко."

Када је у питању текстуална порука, најбоље је да то буде кратко и јасно, али уз разумевање: 

  • "Чуо/ла сам вести, баш ми је жао, ту сам ако ти треба помоћ/подршка/разговор..." 
  • "Како си? Знам да ти вероватно недостаје, али не заборави да водиш рачуна о себи, јави ми се/пиши ми кад год желиш."

Поред ових примера, блиска особа ће можда желети да нам каже како се тренутно осећа, можемо заједно да гледамо његове омиљене фотографије и друге успомене на љубимца. Требало би да будемо стрпљиви и да допустимо вољеној особи да на миру прође кроз све фазе туговања. Чак иако нам можда није јасно зашто би неко био тужан "само због животиње", имамо одговорност према њему и требало би да поштујемо туђе емоције и губитак.

image
VV inauguration
banner