Магазин

Девет типова компликованих колега и како да се носите са њима

Сигурно познајете некога ко је исувише амбициозан на радном месту, или оног који увек ради прековремено и исто очекује од свих других, а ту је и онај који је забринут због сваког детаља, толико да узнемирава цео тим... Ово су само неки од типова сложених личности на послу, које могу да отежавају рад и концентрацију. Међутим, постоји неколико начина да се са сваким од њих "изборите".
Девет типова компликованих колега и како да се носите са њима© Freepik/senivpetro

Радно место доноси бројне изазове. Поред различитих очекивања и самог посла, ту су и људи са којима сарађујемо. То могу бити личности које нам одговарају и посао чине лакшим, али има и оних комплекснијих, које захтевају другачију врсту комуникације и сарадње. Према порталу "Стајлист", неки од типова компликованих колега могу бити:

Страшни стручњак

Да ли сте некада упознали некога због кога се осећате као да је треба да се више потрудите, да бисте му доказали своје знање и способности? То је зато што страшни стручњак зна све - он је експерт у својој области и не стиди се да то каже, до те мере да ако покушате да му се умешате у посао, брзо ће вас "откачити". Редовно вас одбацују и нису вољни за сарадњу, као да сматрају не знате довољно, јер је он, ипак, најбољи у свом послу.

Како се носити са овим типом: Ако завршавање посла постаје исувише изазовно, не би требало да патите у тишини. Разговарајте са пријатељима и колегама о проблему, то није ваша грешка и разумљиво је да тражите подршку.

Такође можете покушати да директно разговарате са њим, јер можда није ни свестан свог понашања. То можете да изразите речима као што су: "Нисам задовољан начином на који се понекад опходиш према мени. Ево конкретних ствари које си урадио, због којих се осећам лоше, ево шта предлажем уместо тога..."

Мрачни стратег

Мрачни стратег третира људе као шаховске фигуре, како би остварио свој амбициозан, велики план. Често може сакрити одређене податке и чињенице, изменити детаље да би одређену ситуацију преокренуо у своју корист, како би манипулисао људима у окружењу и себи олакшао пут до успеха. Увек имају скривени мотив и када сарађујете са овим појединцем, боље је да будете опрезни.

Како се носити са овим типом: Прво, не схватајте то лично. Завере овог типа обично су повезане са већим личним циљевима, а не са било каквим нападом на вас. Обавезно се ослоните на друге колеге за позитивне повратне информације и подршку, јер вероватно нећете добити ни једно ни друго од њега.

Када је у питању сарадња са њим, најбоље је да се и ми поставимо стратешки и подсетимо га да, иако он има сопствене амбиције, ми смо тим и можемо да дођемо до решења које ће бити добро за све. На пример, можда вам је овај колега потребан да записује и шаље белешке за презентацију. Уместо да тражите ово јер би вама то заиста помогло, захтев представите као начин да цео тим (па самим тим и Мрачни стратег) може да напредује.

Мученик

Мученик је колега који остаје до касно, преузима додатне задатке и мучи се јер му је заиста стало. Има велика очекивања не само од себе, већ и од свих око себе, што значи да ће, ако виде да не схватате посао довољно озбиљно, имати негативно мишљење о вама.

Како се носити са овим типом:  Ако вам је важно да освојите његово поверење, то можете постићи тако што ћете са њим причати о сопственим принципима и уверењима, као и како напорно радите да бисте их испунили. Ипак, добро је запамтити да нисте дужни да импресионирате колегу само зато што је радохоличар. Најважније је да успешно обављате своје задатке, темпом који вам одговара и који доноси резултате.

Покретачка сила

Овај тип људи на радном месту је сналажљив, одлучан и способан. Воли изазове и не може да поднесе никога ко није храбар, али он себи поставља и превелике изазове. Често могу постићи невероватне ствари, тако да радити заједно са њима може бити узбудљиво, али сарадња са њима може бити компликована, јер верују да све могу постићи без помоћи. Можда су и прилично борбени - покушавају да победе, уместо да теже ка тимском раду.

Како се носити са овим типом:  Једноставно не прихватајте њихово борбено понашање. Уместо тога, пронађите савезнике, држите се својих ставова и будите упорни око сопствених граница.

Револуционар

Тип револуционара звучи сјајно: све се врти око нових идеја и промена. Проблем је у томе што овај тип може бити толико заокупљен својим великим мислима, да заправо није повезан са реалношћу на радном месту. Они ће заборавити да, у већини случајева, није потребно тежити ка "нечем већем", већ искористити тренутна средства и могућности на најбољи могући начин.

Како се носити са овим типом:  Заштитите свој мир. Они могу бити прилично захтевни и траже ваше време, пажњу и труд. Нисте у обавези да увек подржавате њихове идеје и покушајте да се не занесете њиховом револуционарном ставу и охрабрујућим идејама (које могу бити заразне).

Градитељ империје

Овај тип је харизматичан, он је визионар и инспирише све око себе. Управо због тога се ослања на следбенике, а било која врста критике или предлога који се не слаже са његовим уверењима не долазе у обзир. Често поричу реалне проблеме или превиђају компликације.

Како се носити са овим типом:  Научите како да се не слажете са њима. Они мрзе критику и могу да вас казне због тога, што је посебно тешко ако су на вишој позицији, па покушајте да користите тактику "Да, и…".

На пример, ако овај тип изнесе предлог са којим се не слажете у потпуности, можете рећи: "Да, можемо то да урадимо, а постоји и ово питање са којим ћемо можда прво морати да се позабавимо. Како да почнемо да решавамо тај проблем?"

Забринути

Забринути тип је користан, јер је он перфекциониста који жели да све буде савршено и покушава да помогне где год може, али то може довести до преоптерећења и премора, што може лако успорити остатак тима и њихов напредак.

Како се носити са овим типом: Веома је тешко умирити све њихове страхове, зато је боље да то и не покушавате. Уместо тога, користите сарадњу са другима да бисте га заобишли и ослоните се на остатак тима ако он одуговлачи са завршетком пројекта. У случају да овај тип исувише брине око вашег дела посла, реците му да може слободно да преузме и ваше обавезе, ако сматра да ће то боље учинити.

Камен

Овај тип колеге је веома одговоран и одан, тако да могу бити сјајни за сарадњу. Међутим, они такође могу бити врло тврдоглави и могу непоколебљиво одбити све што сматрају ризичним. Стабилни су и поуздани, али их је тешко узбудити и инспирисати да испробају нове ствари.

Како се носити са овим типом:  Сваки пут када желите да са њима испробате нешто мало другачије, покажите да сте већ разматрали потенцијалне проблеме и да сте дошли до решења. Камен ће се вероватно покренути, само му треба благи притисак и уверавање да се пројекат неће "срушити".

Човекољубац

Он је топао, поуздан, воли да удовољава другима. Рад са њим може бити користан и од њега можете много научити, посебно када је реч и поверењу и остварењу међуљудских односа. Ипак, њихово избегавање сукоба и промена значи да имају тенденцију да толеришу лоше понашање и избегавају да праве компромисе, што може изазвати заиста велике проблеме. Ако, на пример, не позивају чланове тима на одговорност за своје грешке и то утиче на вас, морате им скренути пажњу на то.

Како се носити са овим типом:  Будите директни када им објашњавате да њихово угађање људима изазива проблеме. Наведите шта иде по злу и шта вам заиста треба од њих. 

 

image