Магазин

Грозница код беба и деце - када ситуација постаје озбиљна

Свако стање повишене телесне температуре вредности 38 степена или више се назива грозницом. Дакле, то није болест, како многи сматрају, већ симптом неког обољења. Честа је код бебе и малишана, али у којим сличајевима треба грозницу да пустимо да иде својим током, а када је време да детету дамо лек или посетимо лекара? На ова питања за РТ Балкан одговара Марија Костић-Вучићевић, педијатар.
Грозница код беба и деце - када ситуација постаје озбиљна© @ peoplecreations/freepik

Већина новорођенчади и деце имају грозницу током свог детињства, а лекари наглашавају да постоје различите врсте грозница, у зависности од узрочника повишене температуре:

"Најчешће су инфекције и то вирусне, бактеријске, неке су праћене осипом по кожи, па се називају осипним грозницама. Фебрилно стање може настати и услед имунолошких поремећаја, повреда ткива и органа на пример, опекотине, малигних и неких метаболичких болести. Такође, узрок повишене телесне температуре могу бити поједини лекови и биолошки агенси", каже педијатар Марија Костић-Вучићевић.

Иако варирају од детета до детата, ипак постоје општи симптоми који указују на грозницу.

"Основни симптоми су повишена телесна температура, дете је нерасположено, може имати дрхтавицу, а код мале деце узраста 1 ипо до 2 године се могу јавити грчеви. Код сваког фебрилног стања, односно грознице, би требало узети детаљну анамнезу, урадити детаљан преглед и основне лабораторијске анализе. Као што сам већ рекла, најчешћи узрок фебрилности су инфекције, и то оне узроковане вирусима", наглашава докторка.

Када бебу или дете морамо хитно да одведемо код доктора

"Новорођенчад и деца узраста до 3 месеца са високом температуром се обавезно хоспитализују због детаљне евалуације. Међутим, када су у питању старија деца није потребно ићи код педијатра одмах чим дете добије повишену температуру. Требало би сачекати прва три дана и пратити стање детета. Примењивати антипиретике, лекови за снижавање температуре, расхлађивати дете (лагана гардероба), туширати, адекватно рехидрирати. Уколико је дете доброг општег стања, пије, једе, температура се снижава на примену антипиретика, најчеће је узрок вирусна инфекција која прође за 3-5 дана.

Уколико темература не спада после три дана, савет је да дете одведемо код лекара: 

"Ако температура траје дуже од три дана, неопходно је јавити се педијатру. Такође, кад су деце лошег општег стања - поспана, нерасположена, не пију, не једу, слабије мокре, повраћају учестало, имају дијареју, осип или грчеве, одржава се висока температура упркос примени лекова требало би се одмах упути у здравствену установу", истиче Марија. 

image