Магазин

"Отмицом" санте леда отворена сезона сурфовања у Владивостоку

Љубитељи водених спортова отворили су сезону сурфовања на САП даскама у Приморском крају Русије. Свечана манифестација испраћена је традиционалном "отмицом" велике санте леда у којој је учествовало преко 200 људи обучених у забавне костиме ликова из бајки, медведа, шкампа и других животиња.

Средина марта месеца се у Приморском крају сваке године ишчекује са великим нестрпљењем, јер се управо у то време отвара сезона сурфовања на САП даскама. У овогодишњем догађају учешће је узело више од 200 љубитеља водених спортова, који су традиционално извршили "отмицу" санте леда. Попевши се на санту они су око 10 часова и 30 минута почели синхронизовано да веслају све док се она није одвојила од копна, а за сат времена успели су да се од обале удаље неколико стотина метара.

"Отмица" санте леда означава почетак сурф сезоне

Чињеница да становници Владивостока и других околних градова сваке године организују ову манифестацију није једино што мами осмехе онима који са копна или путем друштвених мрежа посматрају догађај. Ова групна активност обично подразумева и да су учесници обучени у разноразне шаренолике костиме.

Тако су ове године у традиционалној "отмици" санте леда учествовали и ликови из народних бајки, тигрови, медведи, па чак и шкампи. Многи учесници са собом су повели и своје кућне љубимце како би забава била што боља, а успомене трајале што дуже. 

Читава манифестација је испраћена и бројим фотографским сесијама, како аматерским, тако и професионалним, а већина снимака "ухваћена" је са обале или из ваздуха. Око 12 часова, дакле сат и по времена од тренутка испловљавања, догађај је окончан, након чега су се учесници на својим САП даскама вратили на обалу.

Весела традиција дуга 8 година

Отварање сезоне сурфовања уз обавезну "отмицу" санте леда се Приморском крају организује већ пуних 8 година. Већина учесника су искусни у сурфовању са САП даскама, а многи од њих су се за ово време већ толико добро упознали, да су постали и прави пријатељи, те им је манифестација само још један повод за дружење и добру забаву.

Међутим, иако сезона има формалну паузу у зимским месецима, има и оних који се чак ни тада не одричу омиљеног воденог спорта. За њих не постоји ни хладно време, ни лед, а ни страх да ће се прехладити. Они суфрују и пар дана пред Нову годиину, и одмах после Божићних празника. 

"У догађају учествује и доста компанија које изнајмљују даске онима који не поседују своје, а воле овај спорт. Ја сурфујем од 2016. године, моја супруга ме је увукла у ово и јако ми се допада", рекао је Виталиј Озеров, један од учесника манифестације у интервјуу за руски магазин АмурЛајф.

image
VV inauguration
banner