Магазин

Најважнија ствар у комуникацији је чути оно што није речено

Телом говоримо више него речима. Покрети, израз лица, гестикулација и држање - начини су на који комуницирамо са околином, а психолози и социолози процењују да се између 65 и 90 процената наше комуникације одвија управо на овај начин.
Најважнија ствар у комуникацији је чути оно што није речено© freepik/cookie_studio

Пре само неколико дана, приликом посете председника Јужноафричке Републике, Сирила Рамафозе, Уједињеном Краљевству, примећено је да је Кејт Мидлтон, Принцеза од Велса, испрва показала неоубичајену напетост док се колима са супругом приближавала хотелу. Касније, током пријема, она је ипак демонстрирала дозу професионализма и самоуверености, а њен стисак при руковању и интензиван визуелни контакт говорили су у прилог томе.

Из покрета руком или положаја тела могуће је закључити како се неко осећа и које су му намере, зато је умеће препознавања и дешифровања говора тела веома значајно, може бити од помоћи при успостављању иницијалног контакта, али и у ситуацији када је потребно побољшати већ постојећу комуникацију. И, иако влада мишљење да је овладати говором тела изузетно комплексан подухват, научити основе, коришћење разних поза, мимике, или гестикулације рукама, и препознати их у свакодневној комуникацији и није толико захтевно.

Руке укрштене на грудима најчешће наговештавају неку конфликтну ситуацију, а овакав став говори и да је саговорник заузео одбрамбени став, јер се осећа угрожено. Уколико у комуникацији приметите овакав став, а желите очувати пријатељски однос и избећи ескалацију – најбоље би било да промените тему.

Са друге стране, отворене шаке окренуте ка горе најчешће указују на отвореност у комуникацији и заинтересованост за разговор и тему која се води. Сагласно говору тела, људи који се осећају комфорно и пријатељски су настројени, чак ће откопчати јакну или сако, па чак их и скинути, како би вам показали да су позитивно настројени и расположени за даљу комуникацију или сарадњу.

Особа, која при руковању, своју руку ставља изнад ваше, несвесно поручује да је "физички" у доминантнијем положају – а управо је на овај начин и сама Кејт Мидлтон демонстрирала своју самоувереност и моћ приликом руковања са председником Јужноафричке Републике. Са друге стране, када вам саговорник пружа руку дланом окренутим на горе, будите сигурни да је спремна на компромисе или договор, као и да вам уступа доминантну позицију.

Када је реч о држању, саговорник који је у разговору са вама погнутих леђа, заправо вам указује на то да је покоран, док напето и круто држање говоре да се друга страна не осећа као да је "на свом терену" и да жели да оконча комуникацију.

Поред ових "основних", доносимо вам још неколико примера који ће вам помоћи да боље разумете саговорника и унапредите комуникацију.

  • Ноге и тело окренути ка вратима – саговорник жели да што пре оконча разгово и удаљи се
  • Прикривање уста рукама или константно скретање погледа могу значити да саговорник не жели да разговара о нечему, или жели да своју позицију или мишљење задржи за себе
  • Учестало кашљање или руке на столу скрштене у пирамиду говоре о непријатности коју изазива покренута тема, али и о жељи да се нешто прикрије.
  • Трљање носа у невербалној комуникацији говори само једно – ваш саговорник је неискрен.

Разумевање говора тела може вам помоћи да боље комуницирате са другима, да боље "прочитате" саговорника и искористите ова знања за хармоничнију и продуктивнију комуникацију са људима из вашег окружења. Такође, можете побољшати своју невербалну комуникацију како бисте без речи, на бољи начин, ставили људима до знања шта осећате.

image