Магазин

Ове предмете не би требало да држите на унутрашњој страни прозора - могу изазвати пожар и експлозије

Унутрашња страна прозора је често једно од најомиљенијих места за држање цвећа, разних декоративних предмета и слично. Међутим, иако је заиста врло практично, ово место има и своје мане, па се држање одређених ствари на њему ипак не препоручује.
Ове предмете не би требало да држите на унутрашњој страни прозора - могу изазвати пожар и експлозије© Canva / Trifonov_Evgeniy

Са унутрашње стране многих прозора налази се даска која је свима нама први избор када је реч о држању цвећа, украса и других предмета. Међутим, због великих осцилација у температурама, ово место уопште није погодно за све.  Стручњаци из енглеске компаније Ми енд Мај Глес објаснили су шта то не би требало држати на унутрашњој страни прозора, понајвише - из безбедносних разлога.

Свеће и друге предмете од воска

Сунчева светлост која директно "бије" кроз прозор може проузроковати топљење свећа и других предмета од воска, који због тога могу исцурети и оштетити плочу и зид испод ње. Чак ни зими, када је напољу хладно, а сунце недовољно јако да отопи свеће, радијатор који се обично налази испод прозора може проузроковати исту ситуацију. У најгорем случају у данима када су напољу екстремне врућине, свећа која стоји на прозору се може запалити и изазвати пожар у стану или кући.

Саксијско цвеће 

Иако је биљкама потребно доста светлости како би расле и развијале се, директно излагање сунчевим зрацима већини њих уопште не прија. Због прејаког сунца њихови листови могу добити опекотине, а земља у саксијама загрејати толико да се потпуно исуши. Уколико у вашем стану нема бољег решења када је држање биљака у питању, трудите се макар да редовно ротирате саксије и у периоду најјачег сунца спуштате ролетне. Ваши зелени љубимци ће вам бити захвални.

Парфеми и дезодоранси у спреју

Велике промене у температурама и директна сунчева светлост парфемима уопште не пријају. Напротив, овакви услови могу проузроковати промене у мирисним нотама, те је идеално да их држите подаље од извора светлости, идеално - у оригиналним кутијама. Када је реч о дезодорансима, ту је већ угрожено питање безбедности, јер су њихове боце на високим температурама попут темпираних бомби које сваког тренутка могу експлодирати.

Огледала, лупе и наочаре

Огледала која држите на прозорској дасци такође могу представљати обзиљну опасност од пожара, јер се светлост коју они расипају по просторији након дужег времена претвара у топлоту. Уколико зрак "заврши" на некој осетљивој тканини или папиру, последице могу бити катастрофалне. Још су опасније лупе и наочаре које сунчеве зраке скупљају у једну тачку - пламен може за час запалити дрвену даску и пренети се на остатак стана или куће.

image
VV inauguration
banner