Магазин

Да би деца научила да читају, родитељи треба да им укључе титлове док гледају цртаће, кажу стручњаци

Иако није препоручљиво да ваше дате сатима гледа телевизију или забаван садржај на таблету, постоји једноставан начин да ова активност постане едукативна и продуктивна - за почетак, довољно је само да укључите титл. Стручњаци верују да је ово добар начин да дете кроз забаву развија когнитивне вештине.
Да би деца научила да читају, родитељи треба да им укључе титлове док гледају цртаће, кажу стручњаци© Freepik/freepik

Деца узраста од четири до седам година имају двоструко веће шансе да постану вешти читаоци ако гледају телевизор са укљученим титловима, сматрају стручњаци. С обзиром да су дигитални уређаји веома присутни у животу малишана, одрасли имау обавезу да их на најбољи могући начин укључе у свакодневницу.

Препоручљиво је да се титлови увек укључе код цртаних филмова који садрже велики број "речи високе фреквенције", то јест речи које се више пута појављују, те их је лакше запамтити и препознати. "Ово је као да детету кришом убаците поврће у вечеру - деца то не примећују, али ви знате да је добро за њих," рекао је Хенри Ворен, суоснивач кампање "Turn on the Subtitles (Укључите титлове)", преноси "Дејли мејл".

Научници сматрају да гледање цртаних филмова није нужно губљење времена ако су титлови укључени, јер ће на тај начин деца савладати вештине препознавања речи и читања.

Ако укључите титлове, онда би за само годину дана деца "прочитала" исти број речи који се налазе у свим књигама о "Харију Потеру", "Нарнији", "Господару прстенова...", тврди Ворен.

Наука која стоји иза ове неочекиване везе се ослања на чињеницу да се титлови не могу лако занемарити када се појаве на екрану. С обзиром да их деца их аутоматски прате, чак и ако још не могу да их прочитају, они стварају везу између звукова и написаних речи.

Ови механизми су најефикаснији када су речи у титловима оне са којима се деца често сусрећу. Истраживања сугеришу да ово помаже деци да развију вештине читања брже него што би иначе могла - посебно ако не читају много штампаних дела. 

Умереност је циљ

Иако није препоручљиво да дете проводи време гледајући у екране, због бројних негативних последица које ова навика може имати на њихов физички и ментални развој, важно је да родитељи пронађу најквалитетнији начин коришћења дигиталних уређаја.

Таблет, телефон и телевизор не би требало да мењају традиционално учење читања и писања, али ако су део дететове свакодневне разбибриге, титлови могу бити врло ефикасан "додатак" забави и побољшању когнитивних способности.

image
VV inauguration
banner