Магазин

Ова једноставна и бесплатна активност побољшава ментално здравље за неколико минута, каже студија

Након неколико минута у шуми, на обали језера или реке, почињемо да се осећамо боље - мирнији смо, опуштенији. Веза између човека и природе одвајкада је позната, а скорашња студија показује да млади људи готово одмах доживљавају позитиван ефекат природе.
Ова једноставна и бесплатна активност побољшава ментално здравље за неколико минута, каже студија© Chewy/unsplash

Не морамо да идемо дубоко у шуму, нити да дуго остајемо међу дрвећем како бисмо осетили њене добробити. Млади људи готово одмах осећају све предности природе, резултати су истраживања са Универзитета Ватерло, а пише Хаф пост.

Деца и млади од 9 до 17 година су пролазили су кроз различите просторе - ишли су урбаном стазом, зеленим пољем, поред језера и били су на стајалишту поред ког је фреквентни саобраћај: "На сваком простору, тражили смо од њих да попуне анкету која је била састављена од валидираних психолошких скала за мерење анксиозности, смирености, позитивних и негативних афекта", каже Лиа Минкер ауторка студије.

Испитаници су били замољени да стану на минут, удахну, погледају панораму око себе. 

Примећено је да се анксиозност повећава на бучним, саобраћајним деоницама, док се значајно смирује у близини језера и зеленог простора. Другим речима, након гледања језера, резултати адолесцената на скали анксиозности су се смањили за 9 одсто. На прометној транзитној станици, међутим, њихови резултати анксиозности су порасли за 13 одсто.

Стручњаци су прилагодили податке различитим факторима, укључујући старост, пол, етничку припадност, дијагнозу менталног здравља и друштвени статус.

Такође, истраживачи напомињу да се позитиван ефекат шума и природног окружења осећа одмах и није неопходно да се иде дубоко у шуму.

Време проведено на отвореном има велике користи, за децу посебно важно

Бројни су разлози због којих треба што више да боравимо напољу - апсорбује се витамин Д, удише се свеж ваздух. И, што је важно за данашњу децу, време на отвореном је одлична алтернатива гледању у екране телефона. Док су далеко од својих екрана, деца могу открити да их "стварни" свет такође може заинтересовати.

"Избор да једете напољу на тераси или на балкону стана уместо унутра за трпезаријским столом, или да идете у једноставну породичну шетњу око блока је исто драгоцено", каже Џини Јуриц оснивач покрета 1000 Hours Outside.

image