Магазин

Само пар минута физичке активности подстиче креативност, чак иако не волите тренинг

Фали вам инспирације и нових идеја? Једна кратка шетња може бити право решење, показује нова студија. Чак и најмања врста физичке активности (у којој не морате ни да уживате) може да "освежи" мозак и помогне вам када вам је потребна креативност за хобије, решавање пројеката или било које врсте проблема.
Само пар минута физичке активности подстиче креативност, чак иако не волите тренинг© Freepik/freepik

Није потребно да будете велики љубитељ вежбања, нити да одређена физичка активност траје претерано дуго да би имала позитивног ефекта на ваш мозак.

"Чак и једна, кратка аеробна вежба може да подстакне креативно размишљање", рекао је др Чонг Чен, доцент на одељењу за неуронауку на јапанском Универзитету Јамагучи, преноси "Њујорк пост". Не морате чак ни да свакодневно примењујете ове вежбе, довољно је само мало да се "продрмате", кажу стручњаци, јер када се крећете, у исто време ћете "укључити" свој мозак и "прочистити мисли".

Концепт да покрет подстиче нове идеје је одавно познат, а чак је једном приликом и Ниче изјавио: "Седите што мање: Не верујте ниједној идеји која није рођена на отвореном и током слободног кретања."

Сада, међутим, научници попут Чена желе да дубље истраже ову тему и открију зашто баш вежбање подстиче креативност. Стручњаци су закључили да се уопште не ради о кондицији, већ о једноставном чину покрета који утиче на људско тело и мозак.

Више различитих студија, (у којима су испитани утицаји плеса, пењања, трчања), указало је на позитивне резултате после вежбања. "Када се редовно изводи, аеробна активност може да изазове структурне промене у мозгу, као што је повећан волумен, посебно код хипокампуса, што је од користи за многе аспекте когниције, као што су памћење, контрола пажње и обрада информација", каже психолог Амир-Хомајун Џавади за "Њујорк пост".

"Ово даје мозгу већи потенцијал да буде креативан. Зато понекад откријете да сте дошли до одличне идеје или решења након шетње или трчања, иако нисте свесно размишљали о томе", објаснио је он.

Штавише, доказано је да се интересантна и неуобичајена врста креативности највише подстиче физичким активностима. Поред тога, научници додају да ови ефекти нису потреби само онима који раде у креативним пољима, већ могу бити корисни за било које врсте животних изазова у којима је потребно пронаћи жељено решење/идеје.

Иако стручњаци верују да има још много тога што би требало да науче (колико дуго могу ови ефекти могу да или које вежбе су најефикасније), неки сматрају да можемо да претпоставимо како одређене вежбе функционишу и делују на човеково размишљање.

На пример, када трчите или ходате на траци у теретани, мисли вам "лутају" и тако можете доћи до одређене идеје, а ако се крећете на отвореном, у граду, динамична околина може позитивно да утиче на ваша чула и креативност. Ако се налазите у природи, умирујуће окружење може да вас опусти, те лакше постиче креативне мисли.

image
VV inauguration
banner