Магазин

Судар две звезде - јединствен спектакл који се догађа једном у животу, моћи ћемо да видимо

Астрономи очекују да ће се "експлозија" појавити на ноћном небу у неком моменту од сада па до септембра, а НАСА истиче да ће то бити јединствен небески догађај.
Судар две звезде - јединствен спектакл који се догађа једном у животу, моћи ћемо да видимо© Robert Gruszecki/pexels

Свемирски бљесак - познат као 'нова', догодиће се у сазвежђу Coronae Borealis (Северна Круна) Млечног пута, које се налази између сазвежђа Волар и Херкулес. Т Coronae Borealis је бинарни систем који укључује мртву звезду белог патуљка и звезду црвеног џина. Док је супернова експлозивна смрт масивне звезде, 'нова' се односи на изненадну, кратку експлозију срушене звезде.

Овај експлозиван догађај понавља се на отприлике 79 година, а дешава се када су звезде у пару довољно близу једна другој да долази до насилне интеракције. Црвени џин постаје све нестабилнији током времена како се загрева, одбацујући своје спољашње слојеве који падају на белог патуљка. Размена материје доводи до постепеног загревања атмосфере белог патуљка све док не доживи "одбеглу термонуклеарну реакцију", што резултира 'новом'.

Т Coronae Borealis је последњи пут доживела експлозију 1946. године, а астрономи будно прате звездани систем: "Већина 'нових' се дешава неочекивано, без упозорења", рекао је Вилијам Ј. Кук.

Истиче се да ће 'нова' појавити у малом луку између сазвежђа Бот и Херкул и биће видљива са северне хемисфере. Експлозију 'нове' се описује као "прилику која се пружа једном у животу", а предвиђа се да ће Т Coronae Borealis постати сјајна као Северњача.

"Проучавање понављајућих нових помаже нам да разумемо пренос масе између звезда у овим системима и тако пружимо увид у термонуклеарно реакцију које се дешава на површини белог патуљка када звезда постане 'нова'", каже Вилијам Кук из НАСЕ, а пише Си-Ен-Ен.

image
VV inauguration
banner