Магазин

Спавање са псом побољшава квалитет сна код деце са аутизмом

Иако некима спавање са псом звучи као ноћна мора, ова пракса се показала као изузетно ефикасна када су у питању малишани са поремећајима аутистичног спектра.
Спавање са псом побољшава квалитет сна код деце са аутизмом© Canva / przemyslawiciak

Поседовање пса у великом броју случајева подразумева и заједничко спавање. Тренутке мажења у кревету са својим љубимцем власници паса доживљавају као умирујуће и посебно емотивне. Међутим, квалитет самог сна док је пас у кревету у већини случајева јесте за нијансу нижи због њиховог хркања, померања током спавања или изненадног лавежа.

И док одраслима који морају да устају рано за посао ово може представљати велики проблем, деци са поремећајима аутистичног спектра спавање са псом заправо може помоћи да имају квалитетан, неиспрекидан сан, показала је најновија научна студија објављена у магазину Фронтиерс ин Сајкајетри.

Како пси побољшавају квалитет сна код деце са аутизмом

Познато је да су пси од велике помоћи људима, нарочито уколико су за то тренирани - они могу да "намиришу" нападе епилепсије, помажу у свакодневним активностима слепим и слабовидим људима и служе за ублажавање стреса код оних који се боре са анксиозношћу, посттрауматским синдромом и другим менталним потешкоћама. Када је реч о улози паса у животима људи са аутизмом, њихов допринос тек у последњих неколико година долази до изражаја.

У истраживању 75 породица са децом са аутизмом, показало се да пси имају велики утицај на животне навике малишана. Анализом резултата анкете утврђено је да су пси у великој мери допринели њиховом квалитетнијем сну, скратили време које је деци потребно да утону у сан, али и ублажило анксиозност која им се с времена на време јавља током ноћи, истакао је аутор студије. Овакав ефекат научници су повезали са осећајем сигурности који ови љубимци прижају својим власницима и њиховим члановима породице.

Мирнији сан деце са аутизмом неоспорно позитивно утиче и на квалитет сна њихових родитеља, а самим тим и на њихово ментално здравље, продуктивност на послу и односе са партнером. Они су одморнији, спокојнији и концентрисанији на пословне и приватне обавезе, а уједно и стрпљивији и сталоженији у комуникацији. Другим речима, пас као кућни љубимац, иако је додатна обавеза родитељима са децом, може имати веома позитиван ефекат.

image