Магазин

Стиже соларна олуја, очекује се ометање телекомуникација и појава поларне светлости

Стручњаци за свемирске феномене очекују да ће ефекат соларне олује стићи до Земље током дана и изазвати геомагнетну олују, која би могла да омета телекомуникације. Поред тога, ова олуја може да створи и један од најлепших призора у природи, а то је чувена поларна светлост, која ће бити видљива са неколико места у свету.
Стиже соларна олуја, очекује се ометање телекомуникација и појава поларне светлостиGetty © Leon Neal

Феномен соларних олуја је узрокован експлозивним испуштањем наелектрисаних честица са Сунца, а када се ове наелектрисане честице сударе са Земљиним магнетним пољем јављају се и геомагнетни поремећаји, који имају утицај на све што се налази на површини Земље, па тако могу утицати на телекомуникацију

У упозорењу из америчког Центра за предвиђање времена у свемиру, наводи се да јавност нема разлога да брине о соларној олуји која се приближава.

Ипак,олуја би могла да прекине високофреквентне радио-преносе, као што је комуникација између авиона и удаљених торњева за контролу саобраћаја. Међутим, већина комерцијалних авиона може да користи сателитски пренос као резервну варијанту, рекао је Џонатан Леш, прогностичар у центру.

Поред тога, сателитски оператери могли би да имају проблема са праћењем својих свемирских летелица, а у линијама електричних мрежа могао би да буде регистрован одређени ниво "индуковане струје", али то неће бити количина које мреже не могу да поднесу.

С друге (и лепше стране), ово је добра вест за ловце на поларну светлост, јер ће соларна олуја омогућити посматрање чувене ауроре. Олује су узроковане избацивањем короналне масе, када облаци плазме избијају из спољашње атмосфере Сунца, а честице које струје ка Земљи стварају овај спектакуларан призор док ударају у Земљино магнетно поље.

Аурора бореалис на северној хемисфери ће потенцијално бити видљива у понедељак увече у Сједињеним Државама, у околини Средњег запада. Северна светла, која се чешће виђају унутар арктичког круга, такође могу бити видљива у Шкотској, док би на јужној хемисфери (аурора аустралис) могла бити видљива у јужној Аустралији, од Викторије до Западне Аустралије, преноси "Гардијан".

image