Магазин

Астронаути у свемиру имају честе главобољe, научници све више забринути

Откривено је да астронаути имају веће шансе за чешће главобоље у свемиру него што је раније било познато, каже нова студија. Ово је податак који брине научнике, јер за сада не знају ефекте дуготрајног свемирског путовања на људско тело.
Астронаути у свемиру имају честе главобољe, научници све више забринути© Pixabay

Главобоље, неке које подсећају на мигрену, а друге на тензичне, јављале су се код астронаута не само током првих неколико недеља у свемиру док је тело пролазило кроз процес прилагођавања микрогравитацији, већ и касније, говори скорашње истраживање. Бол у глави који се јавља током раног периода често је налик мигрени, док главобље које се искусе касније у свемирским путовањима су тензичне:

"Претпостављамо да су различити механизми укључени у ране епизоде ​​главобоље. У првој недељи тело мора да се прилагоди недостатку гравитације, познатом као синдром адаптације простора. Ова појава је слична мучнини код путовања, и изазива управо мучнину, повраћање и вртоглавицу и главобољу", наглашава неуролог Ван Остерхоут, аутор студије и додаје:

"Касније главобоље могу бити резултат повећања притиска. Због микрогравитације, више течности се акумулира у горњем делу тела и главе, што резултира већим притиском у лобањи".

Путовања у свемир нису безазлена, научници забринути

Истраживања у домену свемирске медицине која се шире у науци идентификовала су како микрогравитационо окружење и други фактори утичу на тело током свемирских мисија. Свемирска путовања се одражавају на атрофију костију и мишића, промену у мозгу, кардиоваскуларни и имунолошки систем, проблеме са равнотежом. Такође, ризик од рака услед веће изложености зрачењу у свемиру је још једна брига.

"Искрен одговор је да не знамо ефекте дуготрајног свемирског путовања на људско тело. Јасно је да излагање микрогравитацији већ има неке ефекте, углавном реверзибилне на организам", каже неуролог, пише Ројтерс.

У истраживање је укључено 24 астронаута, старости око 47 година. Били су на Међународној свемирској станици за мисије које су се одвијале од новембра 2011. до јуна 2018. године. Током наведеног периода, пријављено је преко 300 главобоља и само два астронаута нису имали проблема са болом у глави. Стручњаци нису сигурни колико све ово могло да буде препрека за људска путовања у свемир током дужег периода, на пример за путовања на суседну планету Марс.

image