Магазин

Психолог: Ако вас насилне серије и филмови опуштају, време је за репрограмирање нервног система

Филмови и серије које приказују насиље, али пре свега они који описују истините догађаје, постали су један од најпопуларнијих врста "забавног" садржаја у протеклих неколико година. Један психолог објашњава зашто опуштање уз трауматичне приче може указати на одређене "црвене заставице" код појединца. Поред тога, неколико анализа показује зашто су баш жене широм света највећи љубитељи документараца о гнусним злочинима.
Психолог: Ако вас насилне серије и филмови опуштају, време је за репрограмирање нервног система© Freepik/Drazen Zigic

Серије и филмови у којима се описују злочини или животи светски познатих серијских убица су постали веома популарни на различитим стриминг платформама у протеклих неколико година. Било да су приче фиктивне или истините, на милионе људи свакодневно гледа различите серије/филмове о насилним злочинима, а описивање убистава из стварног живота је постао један од најбрже растућих жанрова на Јутјубу ("True Crime").

"Ако неко сматра да је за опуштање пред спавање најбоље да одгледа три епизоде "Реда и закона", предлажем вам да се запитате: Зашто ме трауматични догађаји опуштају?", објаснила је психолог др Тема Брајант у виралном клипу док је гостовала на "Мел Робинс подкасту". Брајант се бави породичном и сексуалном терапијом и сматра да морбидне приче не би требало да буду извор мира.

Додала је да многи људи који се опуштају уз овакав садржај вероватно осећају одређену блискост са трауматичним ситуацијама, поготово ако су одрасли у дому у коме је било стреса, несклада, насиља... Због тога, она верује да је истински мир и тишина за овакве људе постану "досадни" и не могу пронаћи други вид релаксације.

"Ако сте ово ви, можда је добро време за репрограмирање нервног система, јер истински мир може деловати непознато и досадно, али свако од нас га заслужује," закључила је др Брајант. Реакције корисника друштвених мрежа су биле подељене: неки су били захвални на њеној перспективи, док су други сматрали да такав садржај не би требало тако озбиљно схватати.

"Када сам започела свој пут исцељења, схватила сам да сам била опседнута насилним садржајем и злочинима из стварног живота. Што сам више напредовала и решавала трауме, то сам мање желела да гледам такве ствари. Штавише, постале су ми веома одбојне, тако да ова теорија за мене има смисла," написала је једна корисница на друштвеним мрежама. 

Зашто насилан садржај чешће гледају жене него мушкарци

Иако можда не делује тако, многе анализе су показале да је "нежнији" пол заузима највећи проценат публике који гледа узнемиравајућ садржај о насилним криминалцима. Истраживање које је спровео канал Еј-Би-Си открило је да је пораст популарности њиховог подкаста о криминалу био последица велике потражње међу женском публиком. Бројни Јујтјубери и инфлуенсери који описују различите злочине из стварног живота су објавили да чак више од осамдесет одсто њихове публике чине жене. 

Истраживање од пре неколико година, објављено на платформи "Рисерч гејт (ResearchGate)" је послужило као одговор на питање: зашто жене чешће гледају садржај о стварним злочинима и убицама него мушкарци? Утврђено је да, док жене гледају различите случајеве убистава, постепено граде осећај контроле и на скоро сваки случај гледају као на добар извор информација. Помаже им да разумеју начин размиљшања људи који су спремни да почине такве ствари. 

"Одувек ме је интересовала форензика. Поред тога, за мене је психолошки део оваквог садржаја најзанимљивији. Интересује ме шта се човеку може "активирати" у мозгу да почини тако нешто, волим да сазнам разлог и мотив, често гледам снимке са испитивања у полицијској станици, занима ме та врста психоанализе," рекла је Јана (24) за РТ Балкан.

"Што више могу да сазнам о одређеном злочину, то ми је занимљивије, желим што боље да видим на шта је људско биће спремно да уради и колико може да се разликује од остатка друштва. Занимљиво ми је да примећујем одређене шаблоне у оваквом садржају, на пример, зашто су углавном мушкарци починиоци гнусних злочина, шта је довело до тога, како су се жртве понашале и какав су однос имале са кривцем... Помаже ми да боље разумем људски ум," објашњава Сара (25). Многе жене на друштвеним мрежама додају да често гледају насилан садржај да би осетиле задовољство када је кривац ухваћен, као и да им мистерија и неизвесност држе пажњу. 

Да ли би требало да избегавамо насилне серије/филмове

Тешко је одредити да ли одређен садржај може баш свакоме да нанесе штету, јер свако може другачије реаговати. Ипак, ако појединац има проблеме са негативним мислима, депресијом, анксиозношћу, онда узнемирујућ садржај можда није увек најбољи избор, поготово пред одлазак у кревет. Ако постоји сумња да насиље погоршава наше ментално стање, онда је најбоље избегавати га, барем на неко време, док не уочимо потенцијално позитивне промене у начину размишљања.

На крају, колико ће одређен садржај утицати на човека може да зависи само од њега, али превише негативних вести ипак може имати суптилан, али негативан ефекат на унутрашњи мир, без обзира на ментално стање оног који га гледа, тако да је препоручљиво понекада дозирати "бинџовање" омиљеног крими-документарца.

image
VV inauguration
banner