Магазин

Могу ли суплементи помоћи женама у перименопаузи

Фаза пре менопаузе, перименопауза, почиње код жена у четрдесетим годинама живота и траје неко време. Током овог периода, хормонске промене утичу на кости, а јављају се симптоми као што су таласи врућине, проблеми са спавањем и промене расположења. Хормонска терапија преписана од стране лекара утиче да се кроз перименопаузу прође лакше, али да ли у томе могу помоћи и суплементи? Лекари нису баш сигурни, наглашавајући да не постоји велики број студија које би потврдиле да могу.
Могу ли суплементи помоћи женама у перименопаузи© freepik

Током перименопаузе, нивои нормона се нагло мењају, долази до нередовне менструације и других промена. Лекари су ту да помогну да се кроз овај период прођемо што боље и лакше, али да ли нам могу помоћи и алтернативна решења - као што су разни биљни препарати, суплементи?

Производи, за које се обично верује да помажу код симптома перименопаузе, често садрже мешавину састојака, укључујући витамин Б (за енергију, расположење), витамин Д (за здравље костију) и минерале попут цинка (за здраву кожу и нокте).

Стручњаци кажу да једноставно нема довољно доказа да многи од ових састојака могу побољшати нежељене ефекте. Неки препарати нису много проучавани. А за оне који јесу изучавани, резултати су често недоследни - прегледи научне литературе 2012. и 2016. године открили су да узимање екстракта црног кохоша није значајно смањило валунге у односу на плацебо. Али преглед новијег датума закључује супротно.

"Суплементи калцијума, на пример, могу унапредити здравље костију ако их не уносимо довољно исхраном, као и витамин Д, који људи производе мање како старе", каже Карен Адамс, клинички професор акушерства и гинекологије и додаје да "на пример, постоје неки докази да мелатонин може побољшати сан, посебно код старијих људи, али те студије су мале и кратко трају". Такође, доктори наглашавају да мелатонин треба користити само краткорочно.

Наравно, неки људи истичи да су им одређени суплементи помогли у ублажавању симптома, што би могао да буде плацебо ефекат, кажу стручњаци.

Ако се симптоми ублажују и алтернативни додатак је безбедан, онда драго ми је што функционише. Наставите да га користите", сматра Мери Џејн Минкин, гинеколог, а пише Нашонал Џиографик.

Иако многи лекари неће препоручити суплементе, постоје друге врсте олакшања које су одобрили стручњаци. Хормонска интервенција је најефикаснија за управљање уобичајеним симптомима перименопаузе и треба да буде преписана од стране лекара.

Медитација, као и когнитивно бихејвиорално терапија помажу у перименопаузи, наглашавају стручњаци. Ипак, разговор са лекаром ће нам помоћи да се снађемо у разним опцијама, па и укључујући суплементе:

"Увек подстичем пацијенте да оду до поузданих извора, а не да доносе одлуке на основу онога што каже нека филмска звезда", наглашава Минкин.

image
VV inauguration
banner