Магазин

Пет ствари које ће ваши гости сигурно приметити када их позовете у ваш дом

"Велико спремање" пре доласка гостију је многима позната рутина (као да ће, уз дружење са вама, поћи у детаљну инспекцију хигијене вашег дома), али није потребно да гланцате сваку површину и уклоните сваки "траг живота" да би ваша кућа деловало угодно. Довољно је да обратите пажњу на следећих пет ствари и свако окупљање код вас ће сигурно бити пријатно.
Пет ствари које ће ваши гости сигурно приметити када их позовете у ваш дом© Freepik/freepik

Било да се ради о лежерном дружењу или отменој вечери, бити домаћин може бити стресно (посебно ако имате перфекционистичке склоности). Поред хране и пића, потребно је обратити и пажњу на изглед свог дома. Свакако желите да се гости осећају пријатно.

Преокупираност мишљу о томе шта ће гости мислити о вашем простору, многима умањује ужитак дочекивања гостију, иако нема смисла губити време и енергију око ствари у кући које вашим гостима неће много значити (на пример, ваш гост сигурно неће загледати у унутрашњост микроталасне и процењивати када сте је последњи пут очистили).

Усмерите енергију ка стварима које ће гости заправо приметити.

Мирис

Мирис вашег дома дочекује госте чим уђу, тако да вероватно желите да тај први чулни утисак буде добар. С обзиром да не можете увек да осетите мирис сопственог дома, важно је да често отварате прозоре, користите освеживаче ваздуха или палите мирисне свеће, посебно ако постоји мирис који желите да прикријете.

Ако имате љубимце, мењајте постељину на којој леже, а након што баците ђубре, можете да миришљавом крпом обрисати канту. На крају, увек можете да купите цвеће које ће улепшати и "намирисати" просторију.

Осветљење

Добро осветљење ће помоћи у стварању пријатног амбијента у вашем дому, а ваши гости ће то приметити. То не значи да морате да мењате расвету целог дома - довољно је да уведете само мале промене.

Можете да додате још неколико стоних лампи или да замените "температуре" сијалица у неким собама. Ако долазе гости, требало би да осветљење не буде исувише слабо, али ни превише нападно и интензивно. Ово зависи и од прилике: Ако организујете интимно дружење са најближима, онда је довољно да упалите неколико лампи за опуштајућу атмосферу, а ако је у питању свечанији догађај, попут вечере, онда је боље да светло буде јаче.

Неуредне површине

Иако не би требало да дотерујете сваки ћошак, обратите пажњу на заједничке просторе које ће гости вероватно користити, као што су дневна соба, купатило, кухиња... Да би се гости осећали пријатно и да се не би устручавали од коришћења одређене собе, можете распремити површине на овим местима, како би биле практичне.

Најбоље је да све ствари преместите где им је место, да брзо очистите столове, лавабо, столице... Непотребне предмете можете да ставите у ормар или оставу, барем док траје догађај, како не би сметали гостима и правили још већу гужву у вашој кући.

Кућне биљке

Биљке могу бити веома ефикасан начин да визуелно освежите било коју собу. Зеленило ће унети живописну боју и текстуру простору, коју ће гости ценити. Биљке увек могу бити тема за разговор: Неко ће да их примети и каже како су лепе, други ће да коментаришу како њихово зеленило "увек увене"...

Осим тога, студије су показале собне биљке имају својства која подижу расположење, тако да су корисне чак и када не организујете друштвени догађај.

Музика

Музика је увек даје одређену атмосферу вашем окупљању, па изаберите нешто што вам помаже да створите амбијент који желите. Можете да направите листу песама која одговара теми ваше забаве или да изаберете песме које су опуштајуће и умирујуће, које увек могу бити "у позадини".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner