Магазин

Седам ствари које вам праве неред у дому, а којих се можете одмах отарасити

Када сте последњи пут проверили да ли вам све хемијске оловке раде како треба? Знате ли датум истека рока лекова и конзервиране хране, која вам можда годинама стоји у остави? Осим што су овакви предмети у домаћинству неупотребљиви, они и заузимају много простора, скупљају прашину и праве неред. Како најбоље да очистите кућу од беспотребних предмета?
Седам ствари које вам праве неред у дому, а којих се можете одмах отарасити© Freepik/freepik

"Велико пролећно чишћење" можда није најзабавнија активност (сигурно не као уживање у топлијим данима и цвећу које почиње да расте), али је свакако неопходно у знак дободошлице новом годишњем добу. Поред складиштења тешких зимских јакни и чизама, постоји још неколико ствари које можете да поспремите или баците, да би нови "животни циклус" могао да почне:

Козметика и лекови са истеклим роком трајања

Неки производи, посебно креме са заштитним фактором, серуми и уља за лице могу постато потпуно бескорисни када им истекне рок трајања, јер ће престати да имају ефекта на кожу. Проверите етикете на производима за негу, водите евиденцију о томе када су купљени да бисте олакшали овај корак. Исто важи и за шминку, посебно ако је дуго стајала, па јој пигменти избледе и текстура се промени.

Што се тиче лекова, њихова ефикасност се може смањити ако се дуго не користе. Већина лекова има датум истека рока одштампан на паковању, а ако не, увек можете на интернету да претражите када би требало да се баце.

Непотребни предмети у купатилу

Бројна паковања узорака козметичких производа, несесери, корпице, четке за косу, полу-празни шампони и купке, су само неки од предмета које месецима (или чак годинама) заузимају простор у вашем купатилу. Издвојите време да прегледате чему је истекао рок, шта је неупотребљиво, шта ипак може да се сачува.... Вероватно ћете се изненадити када видите колико простора ћете ослободити.

Раздвојени парови

Рукавице, чарапе, минђуше или чак ципеле којима се загубио пар не морају да заузимају простор у вашем дому. Ако одлучите да потражите "другу половину" неког предмета, којем месецима нигде нема трага, онда је можда боље да се коначно опростите од ових ствари.

Конзервирана храна и зачини

Ове намирнице сигурно могу дуго да стоје, али то не значи да им је рок трајања бесконачан. Проверите датуме на свој конзервираној храни и баците све што није више намењено за конзумирање. Такође, проверите да ли су зачини још увек свежи - ако су изгубили мирис и укус, то значи да би вероватно требало да их замените.

Хемијске оловке које не раде

Сигурно вам је познат осећај фрустрације када посегнете за хемијском оловком, почнете да пишете, па откријете да она не ради. Онда зграбите другу, као замену, али схватите да ни она не ради! То значи да је време за чишћење.

Иако неки од нас чувају оловке које на тренутак престану да раде (јер понекад "оживе"), углавном само заузимају простор. Најбоље је да испробате све оловке које поседујете и баците оне које не раде, не само због чувања простора, већ и због практичности.  

Књиге које нећете читати

У већини домаћинстава постоји полица пуна књига које нису такнуте и прочитане годинама. Од романа до старих уџбеника, свако има сентименталан разлог зашто их чува, али ако желите да ослободите простор у кући, двапут поразмислите да ли желите да их задржите.

Можете да саувате само књиге које сигурно планирате да читате у будућности или оне које су вредан примерак, али оне које не проузрокују позитивна осећања и чије приче не можете да се сетите је боље да донирате.

Папирологија

Вероватно један од најдосаднијих делова чишћења, али је углавном неопходан. Осим што ћете ослободити просторе у комодама, ормарима и фиокама, у будућности ћете лако пронаћи све документе који су вам заиста потребни. За ово можете издвојити посебан дан, да бисте били сигурни да сте правилно раздвојили све папире.

image
VV inauguration
banner