Магазин

Колико често би требало да перемо пиџаму

Истраживања су показала да мушкарци једну исту пиџаму носе просечно 13 дана, док је жене мењају након 17 дана. Ове бројке подстакле су многе дискусије, у које су се укључили и начници. Ево шта каже "струка" - на колико дана би требало да мењамо, односно перемо пиџаму у којој спавамо.
Колико често би требало да перемо пиџаму© Canva / pixelshot

Нема ништа лепше него доћи кући након напорног дана на послу и "ускочити" у омиљену пиџаму - ову навику практикује велики број одраслих који желе да се у свом дому осећају опуштено и комфорно. Оно о чему мали број њих води рачуна јесте колико често мења пиџаму, односно, да ли у истој пиџами спава сваку ноћ, изнова и изнова. О томе колико често је потребно прати овај комад кућне гардеробе за магазин Тудеј говорила је Неха Патак, доктор медицине.

Од чега зависи колико често би требало да перемо пиџаму

Свако има своје стандарде када је реч о ношењу ствари - неки их мењају сваког дана, неки носе пар дана, па "баце" на прање, док поједини смену гардеробе обављају на недељном, па чак и месечном нивоу. Са тачке гледишта научника учесталост прања веша, а конкретно пиџама, условљена је различитим параметрима.

"Не постоји нека специфична научна студија или подаци који нам одређују колико често треба прати пиџаму. Ово зависи од великог броја фактора", навела је Патак.

Када је реч о доношењу одлуке колико често ћете прати вашу пиџаму, доктор Неха Патак сугерише да би требало да се осврнете на следеће: од ког је материјала пиџама, у каквим климатским условима живите, као и на то какве су индивидуалне хигијенске навике. У идеалном случају, пиџаму би требало мењати сваки други дан, како би се спречило накупљање прљавштине и стварање неугодних мириса.

Који материјали се лакше прљају

"Синтетичка влакна попут полиестера, најлона и еластина сама по себи привлаче прљавштину, као и природну масноћу и себум које лучи кожа. Одећа од ових материјала брже поприма и непријатне мирисе", наводи научница за негу материјала, Џенифер Ахони.

Како клима одређује учесталост прања

"Учесталост прања такође зависи и од климатских услова, односно од температуре у којој обично спавате. Током врелих летњих месеци већа је вероватноћа да ћете се знојити уколико немате климу у спаваћој соби, па би и прање пиџаме у којој спавате требало да буде чешће", додаје Ахони.

Индивидуалне хигијенске навике су важан аспект

"Током спавања наша пиџама упија зној, масноћу коју лучи тело, мртве ћелије коже и потенцијалне алергене и бактерије", надовезује се Патак. "Генерално, регуларно прање је важно, а то на колико дана ћете мењати пиџаму зависи од тога шта је по вама дефиниција чистог, односно прљавог".

image