Магазин

"Маме инфлуенсери" проузрокују несигурност код нових мама, показала је студија

Насмејана беба, уредна и чиста кућа, срећан муж, кување укусне и здраве хране за породицу сваког дана, савршена шминка, фризура, одећа... Ово су само неки од главних елемената "мама инфлуенсера", које многим новим мамама постају извор мотивације на почетку мајчинства. Међутим, откривено је да гледање ове врсте садржаја може да има више негативних, него позитивних страна.
"Маме инфлуенсери" проузрокују несигурност код нових мама, показала је студија© Freepik/prostooleh

"Маме инфлуенсери", које се ослањају на идеализован приказ мајчинства који наводно служе као "примери родитељства" и "давање савета", могу бити више штетне него корисне за неке нове маме, према новим налазима.

Откривено је да "улепшане" представе одгајања деце (чиста кућа, мама која је увек нашминкана, исфенирана, деца и муж који су увек радосни) више проузрокују завист код нових мама, него било коју врсту инспирације, као и да нису поуздани извор информација о родитељству.

Након анкетирања скоро 500 мама, истраживачи са Универзитета Небраска-Линколн су анализирали да ли одређене особине личности могу учинити неке људе подложнијим негативним ефектима идеализованих приказа мајчинства на интернету.

Открили су да су оне које су више оријентисане на друштвено поређење (то јест, већом тенденцијом да се пореде са другим људима) биле негативније погођене гламуризованим објавама на друштвеним медијима.

Поред тога, ове мајке имале су веће шансе да постану мање сигурне у сопствене родитељске способности након посматрања објава "мама инфлуенсерки". Изненађујуће је било да количина самопоштовања сваке анкетиране маме није био фактор. 

"Сви имамо тенденцију да се поредимо, али неки од нас су склонији упоређивању од других", рекла је водећи истраживач Сијера Киркпатрик, преноси "Њујорк пост".

"Ако знамо како ови постови утичу на мајке и да су штетнији за одређене маме, онда нам то помаже, са становишта стратешке здравствене комуникације или становишта здравствених радника."

Истраживачи верују да утврђивање ко би могао бити рањивији на негативне утицаје друштвених мрежа, може омогућити стручњацима да интервенишу пре него што негативни утицај почне.

Још једно интересантно откриће је било да се приказ "савршеног мајчинства" знатно смањио када би се гледале видео објаве, а не фотографије.

"Мислим да је уз фотографију једноставније ухватити тачно оно што желите и изоставити све остало", сматра Киркпатрик. Ипак, налази су показали да чак и видео снимци могу довести до тога да неке мајке почну да се пореде са оним што виде на екрану и сумњају у себе и своје способности.

Постоје ствари које идеализација мајчинства погоршава искуство за нове маме. На пример, бројне маме инфлуенсери ће да препоручују одређене производе које "свака мама мора да има", као што су скупе колевке, одећа, посебне флашице, што само ствара додатни притисак на маме. Поред тога, снимци "типичног дана", у коме мајке стижу да се брину о деци, да припремају оброке, чисте, дотерују се и посвећују партнеру.

Истраживање од прошле године, које је обухватило 2.000, мајки показало је да се трећина понекад осећа као да су "лоша мама", а више од три четвртине тврди да друштвене мреже врше притисак на маме, јер диктирају како нове мајке треба изгледају или да се понашају (77 одсто).

Истраживање је такође показало да већина мама које су чуле за "мама инфлуенсере" гледају њихов садржај (83 одсто), али 65 одсто ових испитаника се осећа несигурно након гледања овог садржаја, док сваки седми не верује да ове маме реално приказују мајчинство.

Негативни утицаји друштвених медија на ментално здравље нису новитет, али важно је обратити пажњу на ефекат који могу имати на нове мајке. Родитељство није једноставно, посебно за оне који се први пут налазе у улози мајке, а додатни притисак и очекивања могу само да отежају овај период.

Стручњаци саветују да се нове мајке не ослањају на друштвене медије када траже савете за родитељство, већ да траже информације од поверљивих извора и да се не устручавају од тражења помоћи када осећају превелико оптерећење.

image