Магазин

Четири знака да ваш партнер неће бити добар родитељ

У вези сте неко време, ствари постају озбиљне и размишљате о заједничкој будућности, која потенцијално укључује и децу. Међутим, иако ово звучи као дивна идеја, да ли можете бити потпуно сигурни да ће ваш партнер бити добар родитељ? Пре него што донесете важну одлуку о родитељству, запитајте се да ли ваша "друга половина" има неке од следећих особина.
Четири знака да ваш партнер неће бити добар родитељ© Freepik/yanalya

Када сте заљубљени, можда верујете да би стварање породице био сјајан избор. Ипак, колико год да волите партнера и колико год желите да буде део ваше будућности, то не значи да ће засигурно бити добар родитељ. Брачни стручњаци су за "Бизнис инсајдер" поделили неколико карактеристика које партнер може да има, а које говоре да би требало двапут да размислите пре него што се одлучите за стварање породице са њим:

Веома је критичан према себи и другима

Ако вам партнер непрестано приговара, критикује ваше пријатеље, родитеље, али и себе, то је прилично јасан знак да ће се према вашем детету вероватно тако понашати.

Никад нећете видети искрено саосећајну, топлу особу која прихвата себе и друге, а затим се "преокрене" и постане невероватно критична, оштра и осуђујућа према свом детету.

Требало би да обратите пажњу на то како ваш партнер говори и осуђује друге људе, као и колико често то ради. Људи који друге виде као губитнике или вредне исмевања због безазлених грешака, вероватно ће постати превише критични, родитељи перфекционисти.

Не може да се носи са променама или разочарењем

Током периода "меденог месеца", то јест првих неколико бајковитих недеља везе, многи могу бити невероватно романтични и нежни. Ипак, реалан живот није увек толико савршен.

Потребно је да обратите пажњу на то како они реагују када ствари не иду "како треба", јер то може бити увид у заједничку будућност.

Ако се осећате болесно и не можете да имате односе са њим, да ли ће он то поштовати или ће учинити да се осећате лоше? Ако дође до хитног породичног случаја и не можете да одете на представу или филм који сте планирали месецима, да ли ће партнер проверити како се осећате, шта вам треба или ће само пожурити да нађу неког другог ко би ишао са њим?

Процените колико емпатије показује према вама у односу на то колико вас окривљују. С обзиром да је живот пун успона и падова, поготово када деца постану део породице, да ли ваш партнер уме да се носи с оваквим променама, које нису увек позитивне?

Нестаје када вам је заиста потребан

У здравим односима, парови показују поштовање чак и када се свађају. Међусобно показују подршку и љубав у тешким временима, али ако ваш партнер није у стању да прави компромисе, да вам изађе у сусрет када је потребно, да са вама преброди проблеме и изазове, онда ће овај мањак подршке бити још очигледнији и теже вам падати када дођу деца.

Родитељство није једноставно и потребна је огромна количина тимског рада да би се дете здраво развијало и правилно васпитало, али ако је ваш партнер већ сада емоционално одсутан, то може бити велика препрека ако одлучите да имате децу и неће усрећити ни вас, а ни ваше дете.  

Чак иако никада не будете имали заједничку децу, наведено понашање може да значи да квалитет везе није задовољавајућ и да сопствену срећу увек стављате на друго место, да бисте удовољили партнеру.

Има очигледне проблеме са бесом

Свако понекад доживљава стрес, али ако сте са партнером који не може да регулише своје емоције, онда је боље да добро поразмислите да ли бисте толерисали викање и друге врсте агресивног понашања у присуству малог детета.

Чак иако можда вама лично не смета, због овога ваше будуће дете може патити, може бити несрећно и уплашено. Ако партнер има проблем са бесом, то може бити веома застрашујуће за малишана, тако да би требало поразмислити да ли је такво окружење здраво за васпитавање детета.

image