Магазин

Неслагање са бакама и декама око васпитања деце - у којим ситуацијама нема места за дискусију

Баке и деке често помажу својој деци и "ускачу" када треба да се причувају најмлађи. Неретко сениори понуде и савете око гајења и васпитања деце што може да нервира и смета родитељима. Шта да урадимо у таквим ситуацијама? Миран разговор већином помаже, кажу психолози и наглашавају да у одређеним ситуацијама, као што је питање дечије безбедности нема дискусије и требало би тада увести драстичне мере.
Неслагање са бакама и декама око васпитања деце - у којим ситуацијама нема места за дискусију© Mikhail Nilov/pexels

Гајење и васпитање деце подразумева велику љубав, одговорност, посвећеност, али и пожртвованост и многа одрицања. Баке и деке својој деци излазе у сусрет и чувају малишане, воде их у парк, путују са њима, читају бајке, играју се. Некада попуштају и не поштују границе и правила која су родитељи успоставили или дају савете, који и нису баш увек добродошли.

Сениори знају да критикују своју децу, јер су попустљива, што не дозвољавају малишанима да једу слаткише, што деца проводе много времена испред екрана. Можемо да наставимо низ, али шта тада да радимо?

Када су у питању мањи проблеми као што су време испред екрана, оброци или време за спавање, најбољи начин да се позабавимо неодобравањем које долази од баке и деке је отворена, искрена дискусија. Чим почнемо да примећујмо да се линија прелази, треба решити пре него што се претвори у већи проблем. Тон разговора мора да буде миран и нежан, а пожељно је да их уверимо да да ценимо њихову бригу.

Ипак, ако најстарији прелазе границу, психолози ипак наглашавају да мора да се уведе драстрична мера: "У екстремним случајевима, родитељи ће можда морати да ограниче приступ деци. Ако бака и деда крше озбиљна правила када родитељи нису у близини, први корак би могао бити да им се не дозволи да буду сами са децом. Ако настављају да деле своја мишљења или инсистирају на кршењу правила, можда би било важно ограничити њихов контакт", каже психотерапеут Еми Морин, а пише Вери Вел.

Неки примери озбиљнијих неслагања, укључују вакцинацију и безбедносне мере: "Родитељи морају да утврде шта им је важно и да се држе својих уверења – када су у питању безбедносна питања не би требало бити места за дискусију", каже др Карли Шнајдер.

Баке и деке се не слажу са родитељима најчешће око дисциплине и исхране

Анкета који је пре пар година спровеом National Poll on Children’s Health, говори да су начешћа неслагања око дисциплине (57 одсто), хране (44 одсто), времена проведеног испред екрана (36 одсто), манира (27 одсто). Истраживање је такође открило да међу родитељима који су тражили од баке и деке да буду доследнији, 17 одсто тврди да су одбили њихов захтев. Родитељи су такође чешће ограничавали време које баке и деде проводе са децом ако су одбијали да поштују родитељске изборе.

"Сукоб који настаје је често генерацијски. Данашњи родитељи изложени су разним саветима које струка износи, а ту су и трендови у родитељству. Све ово се стално мења и треба да будемо свесни да нешто што функционише за једно дете, не мора да значи да ће и за друго", каже Маргарет Рутхерфорд, психолог, а пише Јахо. 

image
VV inauguration
banner