Магазин

Не волите прелаз на летње рачунање времена? Научници објаснили зашто нам не прија померање казаљки

У недељу, 31. марта, у 2 сата иза поноћи почиње летње рачунање времена, казаљке на сату померају један сат унапред. Ова промена, иако наизглед мала, на наш организам има велики утицај: на удару су како психичко, тако и физичко здравље, наша продуктивност, па чак и способност обављања свакодневних активности, попут вожње, показала су истраживања.
Не волите прелаз на летње рачунање времена? Научници објаснили зашто нам не прија померање казаљки© Canva / Firn

Иако нам током дана сат времена можда и не игра значајну улогу, када је реч о спавању ових 60 минута су злата вредни. Ипак, сваке године у ово време нам се баш тај један сат "украде". Мишљење струке је, када је реч о преласку на летње рачунање времена, у великој мери негативно, будући да промене које оно са собом носи у великој мери утичу на функционисање организма. Зато се многи стручњаци залажу за то да се померање сата у пролеће и на јесен потпуно укине и током целе године користи стандардно рачунање времена које одговара обданици. Шта се дешава у нашем телу због померања казаљки на сату у ноћи између 30. и 31. марта и како се оно одражава на свакодневне активности?

Промене у биолошком ритму

Буђење само сат времена раније него што смо навикли може утицати на биолошки ритам организма, а самим тим довести и до поремећаја ноћног сна и инсомније. У научној студији објављеној у магазину Слип Сајенс енд Пректис, готово 14 процената људи навело је да су у наредне две седмице од померања казаљки на сату спавали лошије и будили се током ноћи. 

Због оваквих промена у спавању, прелазак на летње рачунање времена доноси и повећану вероватноћу развоја срчане слабости, хипертензије, аритмија и других кардио-васкуларних проблема. Посебно су у зони ризика особе које пате од неке врсте срчаних обољења.

Губитак концентрације и појачан умор

Као резултат мањка сна и његовог лошијег квалитета, код многих људи јављају се и губитак концентрације, смањење продуктивности на послу, појачан умор, раздражљивост и хронична поспаност. У комбинацији са пролећним умором од којег пати велики број људи, чак и обављање рутинских обавеза чини се као ноћна мора. Баш због тога, многи људи летње рачунање времена баш и не воле. 

Када је реч о пословима са повећаним ризиком, ствари постају још озбиљније: једно истраживање објављено у магазину Џорнал од Аплајд Сајколоџи показало је да губитак сна од само сат времена може бити опасно на позицијама које захтевају фиизчки рад, будући да недостатак сна доводи до промена на префронталном кортексу мозга.

Због померања казаљки потребан је појачан опрез у саобраћају

Будући да прелазак на летње рачунање времена доноси мноштво последица - од изразите нелагоде, па све до кардио-васкуларних проблема - стручњаци за безбедност у саобраћају наглашавају важност појачаног опреза у овом периоду. Упориште ових апела лежи у научном истраживању спроведеном сасвим недавно.

Наиме, једна студија из 2020. године, објављена у магазину Карент Бајолоџи, открила је да су се саобраћајне незгоде са смртним исходом повећале за 6 процената током седмице која следи након преласка на летње рачунање времена, а као узрок незгода наведен је појачан умор.

image