Магазин

Гледање у телефон и рачунар може проузроковати хроночан бол у врату и - боре

Уколико радите у канцеларији, онда сигурно проводите сате и сате испред рачунара. Временом, константо вишечасовно седење, узима данак - могу се јавити болови у леђима, ногама и врату, али и боре. Могуће је ублажити наведене симптоме повезане са овим стањем, али то захтева вежбање под надзором лекара и употребу адекватних производа - столица, јастука, наглашавају лекари.
Гледање у телефон и рачунар може проузроковати хроночан бол у врату и - боре© Andrea Piacquadio/pexels

Бол у врату узрокован употребом рачунара и мобилних телефона (tech neck) је стање које није ограничено само на оне који раде у канцеларији. Утиче на свакога ко проводи превише времена користећи различиту електронику као што су мобилни телефони, конзоле за игрице, таблете.

Тech neck је колоквијални израз који описује честе болове у врату и раменима који произилазе из употребе уређаја који захтевају погрбљење или савијање врата како би се дуже време гледали у екране", каже др Метју Кавано.

Подразумева бол који потиче од константног стреса на врату. Јавља се због лошег држања и сталног гурања главе и рамена напред - радње познате као предње држање главе. Ово резултира симптомима као што су хронични бол у врату, укоченост зглобова, осећај пецкања у врату и раменима и главобоље, појашњавају стручањаци. Поред болова и укочености мишића врата и рамена, често је праћен борама на задњем делу врата. "То је зато што стално погрбљење и савијање које изазиваја бол такође оптерећују мишиће око врата што временом доводи до ових линија, које су најчешће трајне. Од дуготрајног гледања унапред и погрбљеног над рачунаром, ваши мишићи пате од хипертрофије или затезања. Требало би побољшати и исправити држање како бисте спречили да се више ових линија појављује у будућности", појашњава киропрактичар Ален Конранд.

Шта да урадимо ако се сусрећемо са овим проблемом

Ово стање захтева посебне третмане и вежбе које препоруче доктори, али битно је да канцеларијска столица или она за игре буде ергономична, односно да пружа оптималну телесну удобност током рада. Такађе, препоручују се коришћење ергономских јастука који помажу да правилно седимо: "Ови производи имају за циљ да смање напрезање активности које се понављају и помажу у одржавању правилног поравнања кичме током дугих сати коришћења технологије", каже доктор", а пише Ен-Би-Си.

Приликом бирања намештаја, треба још водити рачуна о материјалу, текстури и чврстоћи:

"Ови производи ће се редовно користити, тако да је важно да будете сигурни да су направљени од висококвалитетног и издржљивог материјала. Ако планирате да купите јастук за лумбалну подршку, јастук за седиште или канцеларијску столицу, важно је да материјал буде мекан, али и довољно чврст да обезбеди смањење притиска, као што је меморијска пена", саветује доктор и додаје да је битно да имамо у виду и компатибилност намештаја, јер уколико неком одговара један тип столице, другим може не, због природе посла.

Поред адекватног намештаја, јако је битно да се огранични време испред екрана, да се уведу редовне паузе како бисмо променили целокупно држање: "Током ових пауза, истегните врат и изводите једноставне постуралне вежбе. Ово може увелико помоћи у решавању симптома", наглашава доктор.

image