Магазин

Стручњаци препоручују три начина да заштитите зглобове и кичму од болова

Често слушамо да је важно да увек држимо усправну кичму, да увек морамо да се определимо за специфичне вежбе и истезање, али неколико стручњака је поделило савете који су једноставни за праћење, а могу бити ефикасни у спречавају тегоба и болова у кичми и зглобовима. Довољно је да обратимо пажњу на обућу, искористимо паузе на послу и да себи дозволимо и да повремено опустимо тело.
Стручњаци препоручују три начина да заштитите зглобове и кичму од болова© Freepik/Drazen Zigic

Многи од нас седе сатима на послу, не стижу да редовно вежбају због бројних других обавеза, те наше тело и здравље (а посебно зглобови и кичма) често сносе негативне последице. Ипак, постоји неколико једноставних начина да умањимо тегобе, који захтевају мало труда, али могу донети велике добробити:

Носите патике када год можете

Када су у питању наша стопала и глежњеви, обућа коју носима је веома важна. "Део моје животне мисије је да покушам да убедим људе да увек носе патике са широким ђоном", објашњава за "Гардијан" Ник Кален, консултант ортопедског хирурга стопала и скочног зглоба.

"Ако морате да носите потпетице, покушајте да своју тежину боље распоредите и носите нижу потпетицу или чврсте платформе, јер што је пета виша, то је већи притисак на предњи део стопала, који је веома склон здравственим проблемима." Објашњава да је најбоља ципела она која је стабилна и која може да се веже. Ако имате равна стопала, потребна вам је добра подршка ради стабилности, а за стопала високог лука потребне су неутралније патике за трчање.

Такође је важно да натерамо мале мишиће стопала да редовно раде. Постоје бројне вежбе које можете да погледате на Јутјубу, a док седите, покушајте да притиснете ножне прсте у земљу и задржите их у том положају 10 секунди. Многи људи такође имају затегнуте мишиће листова, који стварају већи притисак на стопала када ходате, па се побрините да свакодневно истежете листове.

Кретање на сваких 20 до 30 минута

Свакодневно кретање је кључно за наше здравље и неопходно је да будемо јаки и флексибилни. Ако не постоји редовна физичка активност, чак ни добро држање не може спречити потенцијалну укоченост или будуће болове у зглобовима.

Током радног времена, посебно ако седите већи део дана, поставите аларм и покушајте да се удаљите од радног стола на сваких 20 до 30 минута - прошетајте по другим спратовима, скувајте чај/кафу, попричајте са колегом у другој просторији...

Прекидање константног седења нам помаже да се сконцентришемо и постанемо свесни свог држања када се вратимо на столицу, па лакше можемо избећи негативан утицај продужених периода у једном положају.

С друге стране, ако се бавите активним послом, али који укључује покрете који се увек понављају, истражите различите врсте покрета и истезања током пауза, како би тело имало разноврсније активности и равнотежу. Редовно, нежно кретање увек треба да буде опција, али ако нисте сигурни шта је безбедно за вас, потражите савет од професионалца.

Без страха од кривљења кичме/неправилног држања

Спроведено је много истраживања како би се показало да савршено држање не постоји. У ствари, ако цео дан проведете седећи са усправном, равном кичмом, то доводи до напорног рада мишића леђа и трбушњака, што на крају може изазвати бол - као да целог дана ходате са стиснутим песницама, говори Оуфи О'мира мишићно-скелетни физиотерапеут.

Пошто је свачије тело другачије, не постоји истински тачан одговор када је у питању држање. Уместо тога, приоритет би требало да буде мењање положаја тела сваких 30 до 40 минута (ако седите), како бисте подстакли покретљивост кичме. Безбедно је повремено погнути се, посебно ако смо и седећем положају са наслоном, јер нема доказа да ће вам нанети штету када се редовно крећете.

Исто тако, не постоји савршен положај за заштиту ваше кичме када спавате: пронађите оно што вам је пријатно, јер је најважније да сте наспавани, због општег здравља. Многи стручњаци препоручују стављање јастука између колена када лежите на боку или кастук испод колена када лежите на леђима. Ако осећате бол, важно је да слушате своје тело, пронађете адекватну позу за спавање и укључите кретање у свакодневну рутину.

image
VV inauguration
banner