Магазин

Ово су најпрљавија места у вашој канцеларији

Захваљујући додиривању квака, заједничких џезви за кафу, апарата за воду, столова и многих других површина, канцеларијски радници свакодневно долазе у контакт са бројним бактеријама, али на која места би било добро посебно обратити пажњу? Како можете да се заштитите, на једноставан начин одржавате хигијену на послу и избегнете прехладу или озбиљније болести?
Ово су најпрљавија места у вашој канцеларији© Pexels/Marc Mueller

Свакодневна рутина канцеларијских радника је углавном иста: Дођетена посао, посегнете за вратима канцеларије, напуните шољу кафом у заједничкој кухињи и направите брзу паузу у купатилу пре посла. Затим, одлазите до свог стола и почињете да куцате на тастатури. Како дан одмиче, долазе састанци, пауза за ручак, посете столовима ваших колега и тако даље...

Међутим, да ли сте икада одвојили тренутак да размислите о свим стварима које додирујете током радног времена? Иако су вам задаци које морате да обавите главни приоритет, па је мало вероватно да често размишљате о чистоћи око вас, било би добро да обратите пажњу на следеће површине, како бисте умањили преношење бактерија:

Ваш радни сто

Можда мислите да су заједнички столови (попут оних у просторији за паузе или за састанке) посебно прљави јер их други додирују, али ваш сто такође скупља бактерије.

Дакле, чак иако радни сто користите само ви, постоји вероватноћа да ће га други додирнути у неком тренутку и успут раширити микробе, попут екипе за чишћење или некога ко вам оставља документе. Ваш сто такође може бити место на коме завршавају микроби из ваздуха (ако вам колеге редовно прилазе), на које бисте могли да наиђете и да се заразите.

Према стручњацима, најбољи начин да се умањи број бактерија је избегавање редовног контакта са најпрљавијим површинама, али пошто је то место на коме радите свакога дана, то је очигледно нереално. Стога, повремено добро пребришите свој сто дезинфекционим марамицама и не додирујте лице док радите за рачунаром.

Миш и тастатура

Осим саме површине стола, ту су и предмети који се налазе на њему, посебно они које сатима користите. С обзиром да за рачунаром проводите много времена, то значи да се на тастатури и мишу сакупљају бактерије свакога дана, тако да када одлучите да обришете сто, можете да се посветите и овим предметима.

Такође избегавајте да додирујете лице и да једете рукама након коришћења компјутера, ако их претходно нисте опрали.

Кваке и дугмад од лифта

Додирујете кваку од зграде, канцеларије, купатила, кухиње барем једном на дан, а да бисте дошли до ових просторија, морате да користите лифт и притискате дугмад у њему - а то такође ради и на десетине ваших колега. То је сигуран начин да се огроман број бактерија преноси у року од неколико сати, па је најбоље да се заштитите.

Не морате да бришете све кваке и дугмад у лифтовима у здради, али би било добро да се побринете да је хигијена ваших руку добра, да шаке редовно дезинфикујете пре него што седнете за радни сто, као и да их увек оперете пре јела.

Микроталасна пећница, фрижидер, апарат за воду

Просторија за паузу углавном је прометно место - само размислите колико људи дневно дође да узме нешто из фрижидера, да загреје своју храну или да сипа воду из апарата... Ово су ризична места, јер их додирујете непосредно пре него што ручате. Дакле, пре него што почнете да једете, оперите руке и потрудите се да не додирујете врата од ових уређаја док не завршите са јелом.

Ваш телефон

Поред рачунара, телефон је такође незаобилазан дигитални уређај који вам је потребан у току радног времена: Користите га за дописивање, позиве (тада га приближавате лицу), а многи га са собом носе и у тоалет, те управо због тога постаје идеална површина за бактерије.

Зато је препоручљиво да их често дезинфикујете и свакога дана бришете антибактеријским марамицама када дођете у канцеларију и/или када се вратите у кућу.

image