Магазин

Мање свађе, више љубави: Како да избегнете проблеме са партнером током ретроградног Меркура

Први ретроградни Меркур у овој години почео је у понедељак 1. априла, а многи већ осећају ефекте овог астролошког догађаја - отежано завршавање послова, грешке у системима и прорачунима, ометање у раду технологије, пропали планови путовања, а оно што посебно постаје изазовно је међуљудска комуникација. Како да не упропастите свој љубавни живот током овог турбулентног периода?
Мање свађе, више љубави: Како да избегнете проблеме са партнером током ретроградног Меркура© Pexels/Vera Arsic

Ретроградни Меркур је помало погрешан назив за овај феномен, јер се ова планета не креће уназад, већ то само тако изгледа када се посматра са Земље. У овом периоду Меркур заправо "само" успорава три до четири пута годишње, али довољно да долази до проблема у области којима ова планета управља - изражавање, разумевање, технологија и путовања.

У овом периоду су посебно рањиви међуљудски односи: Да ли вам је теже да саслушате друге људе, да ли лакше долази до сукоба? Да ли немате стрпљења да разрешите конфликт и само желите да "кажете своје" и завршите? Ако је одговор потврдан, нисте једини. Многи људи осећају да је комуникација отежана, па чак и са најближима.

Ово посебно може да штети љубавном животу, како онима који траже партнера, тако и онима који су у вези. Срећом, постоји неколико начина како да избегнете проблеме у љубави и заштитите се од непожељних ефеката ретроградног Меркура:

Сетите се да нисте једини "у проблему"

Иако се можда некада осећате као да само ви интензивно осећате негативну страну ове астролошке појаве, морате себе да подсетите да то није тако. Ретроградни Меркур може на свакога да утиче на другачији начин, а можда ваш партнер/особа са којом се тренутно виђате није ни свесна да им је теже да комуницирају. Тако се јави фрустрација с друге стране, па сте онда исфрустрирани и ви, што доводи до конфликта и тако у круг. Другим речима - имајте стрпљења и милости.

Паузе

Када дође до свађе, лако је бурно реаговати, а теже је контролисати своје емоције и доћи до разумног решења. Зато би било добро да, када осетите да су вам у тренутку "речи брже од мисли", зауставите се и дате себи времена да се смирите.

Ако је потребно, можете и да напустите просторију и вратите се разговору другим приликом, како обе стране не би рекле нешто што можда заправо не мисле.

Вежбајте активно слушање

Када ваш партнер говори, посветите му пуну пажњу. Ако га стално прекидате или само напола слушате, то се сигурно неће добро завршити. Уместо тога, трудите се да одржавате контакт очима, склоните све што вас може ометати и заиста се посветите разговору.

Пажљиво бирајте речи

Након тога, када дође ваш ред да причате, не говорите нешто за шта се само надате да ће партнер добро разумети - вероватно неће, барем не док нас Меркур "боцка"... Мудро бирајте речи и покушајте да покажете разумевање.

Водите рачуна о свом говору тела

Невербалне радње, као што су изрази лица или положај руку, говоре више од хиљаду речи. Покушајте да обуздате невербалне знакове иритације или беса (завртање очима, прекрштене руке, подигнуте или намрштене обрве), јер ће то само "додати уље на ватру".

Ако је могуће, када је време за тежак разговор са партнером, прошетајте са њим. Ходање раме уз раме гради другарство, а чин заједничког кретања ка одређеном одредишту могао би да буде подсетник да сте заправо тим, а не непријатељи.

Избегавајте решавање проблема смс порукама

Некада делује као да је лакше да одређену свађу завршимо дописивањем, али не би требало ризиковати и радити ово током ретроградног Меркура. Тешко је "прочитати" нечије искрене емоције преко порука, тако да је најбоље да озбиљни разговори буду обављени лицем у лице.

Ово је посебно важно јер су неспоразуми у комуникацији веома чести током овог периода, тако да морате бити сигурни да вас партнер неће погрешно схватити, као и ви њега. 

image