Магазин

Опрез: Ако изговарате ове реченице, можете да звучите пасивно-агресивно

Пасивно-агресивне интеракције се често дешавају између пријатеља, партнера и породице, а да то ни не приметите. Међутим, на овај начин можда несвесно повређујете туђа осећања и нарушавате однос. Које фразе би требало да избегавате у комуникацији, да не би дошло до свађе и неспоразума?
Опрез: Ако изговарате ове реченице, можете да звучите пасивно-агресивно© Freepik/Drazen Zigic

Многи људи користе одређене популарне фразе у свакодневном говору које други могу погрешно да схвате. Када смо узнемирени или нерасположени, одређене реченице нам "промакну" и често их изговоримо пре него што двапут размислимо о њима. Ово може да доведе до конфликта, који се претходно могао избећи променом нашег избора речи. 

Да не бисте звучали пасивно-агресивно и потенцијално оштетили однос са другима, најбоље је да избгавате следеће реченице у комуникацији с другима:

"Добро сам" и "Све је у реду"

Избегавање директне комуникације када постоји проблем постаје веома пасивно-агресивно када тврдите да је "све у реду", а заправо сте љути или узнемирени због нечега.

Можда се надате да ће неко приметити како се заиста осећате и предузети мере да вам помогне и посвети вам пажњу, али овом реченицом у исто време одбијате његову подршку. Ако је у питању блиска особа, можда је чак и тестирате, да видите да ли ће умети да процени ваше искрене емоције, а можда само покушавате да избегнете непријатан разговор.

Који год да је разлог у питању, ова реченица није добар метод комуникације. Увек је ефикасније да другоме кажете како се заиста осећате - да ли сте преморени, несигурни, уплашени, тужни, љубоморни? Увек је боље да други знају шта вам се дешава у глави, како не би дошло до неспоразума. Поред тога, не би требало да очекујете да ће други да вам "читају мисли" и пруже спас, без обзира колико је ваш однос чврст.

"Шта/како год."

Ова реченица често може да "излети" након несугласице или свађе. Означава да сте одустали, да не можете да пронађете компромис, да немате енергије за даљи разговор. Иако је ово привремено "стављање тачке" на одређену тему, на дуже стазе може само да закомпликује ситуацију.

Ако нисте више расположени за разговор, боље је да то кажете саговорнику и да се договорите када да наставите решавање проблема.

"Браво за тебе."

Некада се ова реченица користи као искрено охрабривање и похвала, али већини људи је позната само као пасивно-агресивна опаска. Многи могу ово да схвате као сарказам, који прикрива завист и неправду у одређеној ситуацији. Постоји много бољих начина да искажете срећу, тако да ова реченица не би требало да буде опција, осим ако нисте потпуно сигурни да је ваш саговорник неће погрешно разумети.

"Ако ти тако кажеш."

Слично као и претходан пример, ова изјава одмах нарушава прилику за ефикасном комуникацијом. Ово саговорнику говори да се не слажете с његовим мишљењем/предлогом, али да уопште нисте заинтересовани за превазилажење конфликта.

"Превише си осетљив/а."

Ако другоме кажете да је превише осетљив, говорите му да је слаб и да би требало да "боље поднесе" потенцијално неостељиве речи које сте им упутили.

Осим што ово негативно утиче на саговорника, сигурно не помаже у решавању ситуације. Боље би било да, када приметите да је друга особа повређена, кажете да вам је жао, да вам то није била намера и да сте спремни да разговарате на другачији начин или тему оставите за следећи пут.

image