Магазин

Како родитељи могу спречити ривалство међу децом

Сукоби међу браћом и сестрама су нормална појава у одрастању, али некада могу прерасти у ривалство које се може тешко искоренити. Шта родитељи могу учините да смање шансу за развијање ове врсте односа и уместо тога подстакну позитивно, заједничко одрастање?
Како родитељи могу спречити ривалство међу децом© Pexels/Karolina Grabowska

Ривалство међу браћом и сестрама је уобичајена појава у породицама и карактеришу га надметање, љубомора и сукоби између браће и сестара. Углавном произлази из природног поређења и такмичења, што може да доведе до осећања огорчености, зависти, а понекад чак и непријатељства.

Узрок ривалства међу браћом и сестрама може да буде комбинација психолошких, емоционалних и фактора средине. Може се развити из потребе за пажњом и признањем у породици. Фактори животне средине могу бити долазак новог брата или сестре или такмичење за ресурсе, као што су играчке или пажња и време родитеља, објашњава психолог Марк Таверс за "Форбс".

На крају, на односе између браће и сестара у великој мери утичу стил и динамика родитељства. Било да се ради о ненамерном упоређивању браће и сестара, показивању фаворизовања или неуспеху у решавању сукоба на ефикасан начин, поступци родитеља могу да погоршају осећај конкуренције меу децом.

Постоји неколико потенцијалних стратегија које родитељи могу применити да спрече ривалство међу браћом и сестрама: 

Избегавајте фаворизовање  

Истраживања потврђују да отворено фаворизовање једног детета може значајно да погорша ривалство браће и сестара. Било да се ради о неједнаким похвалама, привилегијама или неједнаком давању казни, било која врста фаворизације може подстаћи непријатељство међу браћом и сестрама.

Свесно доделите квалитетно време сваком детету понаособ. То може да буде учествовање у активностима у којима дете ужива, вођење разговора или им једноставно можете пружити своје присуство и пажњу према њиховим потребама.

Важно је да се свако дете осећа као да су родитељи увек спремни да му посвете пажњу, које није искључиво "резервисана" за њиховог брата/сестру. 

Поштене похвале   

Свако дете заслужује признање за своја достигнућа и труд, било да се ради о академском успеху, ваннаставним постигнућима или делима која показују љубазност. Избегавајте упоређивање браће и сестара или придавање веће важности према достигнућима једног детета у односу на постигнућа другог.

Овако ћете обезбедити правичност и деци пружити позитивно окружење у којем се неће осећати запостављено и занемарено. 

Одредите правичну дисциплину   

Када се бавите недоличним понашањем или сукобима, примените дисциплину доследно и поштено на сву децу. Избегавајте издвајање или несразмерно кажњавање једног детета. Уместо тога, усмерите енергију на подучавање вредних лекција и подстицање позитивних промена у понашању код све деце.  

Равномерна подела ресурса  

Важно је да имате на уму како се материјални ресурси, попут поклона, привилегија и могућности, расподељују међу децом. Настојте да обезбедите једнаку поделу, засновану на појединачним потребама и интересима сваког детета, како бисте подстакли правичност у породици.

Подучавајте позитивно решавање сукоба 

Неслагања између браће и сестара могу бити компликована и стресна за све чланове породице, али у исто време нуде драгоцене прилике да деца науче да усаврше своје вештине решавања сукоба.

Омогућите им да праве компромисе, да уче да пажљиво слушају једни друге. Када је прикладно, дајте им простора да међусобно решавају проблеме, уместо да интервенишете у сваком конфликту.  

Међутим, кључно је да се укључите ако је једно дете на мети или ако га искориштава његов брат или сестра. Када је потребно, демонстрирајте здраве технике решавања конфликата и сарађујте са њима како бисте пронашли конструктивна решења. 

image