Магазин

Зашто се чини да се други редови на касама или благајнама увек крећу брже од нашег

Било да се ради о редовима на каси или благајнама, често имамо утисак да она друга трака иде брже. Наравно да се нервирамо, јер чекамо и досађујемо се и размишљамо да смо сад у другом реду све би ишло далеко брже. Зашто имамо осећај да се друга линија креће брже и шта можемо да урадимо како бисмо заиста што пре одрадили посао у овим напорним ситуацијама?
Зашто се чини да се други редови на касама или благајнама увек крећу брже од нашег© John Cameron/unsplash

Мистерија која се увек појави када нешто чекамо гласи - зашто иде брже други ред, док наш већ минутима, па и сатима каска у месту? Изгледа као да смо заглављени на зачељу и док људи у другим редовима пролазе и добијају услугу, долази време за одлучивање - да ли чувати своје живце и остати на месту или прећи у ред који иде брже?

Овим питањем се бавио и писац Дејвид Ендруз који је у књизи Why Does the Other Line Always Move Faster који наглашава да се одговор заправо крије у томе да време доживљавамо другачије када чекамо у односу на то када смо заузети.

Ако пак, имамо довољно среће да одаберемо најбржу 'линију', нећемо то све приметити јер ћемо бити фокусирани напредовањем реда, стављањем робе и намирница на касу:

"Наши умови су 'намештени' против нас. Без обзира на стварно време које проведемо у реду, најспорија линија ће увек бити она у којој стојимо", објашњава писац.

Истиче да ако се, на пример, придружимо једном од три реда, наша линија има једну од три шансе да буде најбржа, док постоје две према три шансе да ће остале бити бржи, пише Метро.

Шта можемо да урадимо да бисмо "скратили" време у дугим редовима

Статистика каже да чак 18 месеци свог живота проводимо у редовима, тако да не чуди што смо увек у потрази за најкраћом линијом. Чекање у дугом реду један је од најфрустрирајућих ствари у животу, пише Дејли мејл.

Најбоље начине да се превазиђу редови су:

  • Одабрати жене на благајни или каси - стручњаци сугеришу да су жене на овим пословима брже.
  • Бирати касе са леве стране - већина купаца су дешњаци и зато бирају да чекају у реду са десне стране.
  • Стати иза купаца са колицима - може бити боље стајати иза једне особе са колицима пуним ствари јер постоји могућност да ћемо остварити комуникацију, а не само чекати у реду. Тако ће и време изгледати да пролази брже.  Ове савете препоручује Америчка организација Демос која промовише математику, технологију и податке и која је провела месеце анализирајући податке из супермаркета.
image
VV inauguration
banner