Магазин

Гром погодио Кип слободе у Њујорку - усликан тренутак удара (ФОТО)

Кип слободе, препознатљив симбол Њујорка, недавно је доспео на насловне стране многих светских портала, јер га је погодио гром.
Гром погодио Кип слободе у Њујорку - усликан тренутак удара (ФОТО)© Pixabay

Њујорк се ових дана сусреће са обилним кишама, ветровима и муњама. Велике штете су нанете граду, те се челници и житељи метрополе сусрећу са поплавама, оштећеним аутомобилима и зградама. Такође, гром је погодио и највећи симбол Њујорка - кип Слободе, пренели су медији.

Моменат, кад је муња ударила у кип, забележио је фотограф Ден Мартланд. На сликама које је објавио на Инстаграму, чини се да муња директно погађа бакљу Лејди Либерти, како кип многи зову овај огромни споменик. Фотограф је успео да ухвати "догађај" из различитих перспектива, као што се види на каруселу фотографија. 

Објекат није оштећен, потврђено је РИА Новостима у одељењу за градске паркове:

"Гром удара у статуу много пута годишње. Веома је добро уземљен, те му муња не штети", саопштило је одељење.

Симбол стицања слободе

Кип слободе представља персонификацију слободе, римску богињу Libertas с уздигнутом руком у којој држи бакљу, док јој је испод друге руке плоча са законима. На којој је написан датум потписивања Америчке декларације о независности, 4. јул 1776. Испод њених ногу je прекинут ланац који упућује на независност Сједињених Америчких Држава. 

image