Магазин

Четири знака да је време да мењате доктора

Да ли сте се некада обратили стручњаку када сте имали здравствени проблем, а он би деловао незаинтересовано, осуђивао вас, одбијао да прихвати ваше бриге и одговори на питања? Неки мисле да је ово понашање прихватљиво, јер су медицински радници врло заузети и имају велики број пацијената (те "немају времена" да буду посвећени), али заправо, ово су знакови да је можда дошло време да окончате сарадњу и потражите новог доктора.
Четири знака да је време да мењате доктора© Pexels/MART PRODUCTION

Постоје бројни разлози због којих пацијенти могу да одлуче да промене лекара: неки од њих укључују пресељење, промену финансијске ситуације, промену плана осигурања и још много тога.

Међутим, поред ових околности, некада је довољно да сами процените да ли вам тренутни доктор одговара. Можда споља делује као да је све у реду, а ваш субјективни осећај вам упорно говори да нешто "не штима" у односу са лекаром, али још увек не знате шта.

Постоји неколико потенцијалних објашњења зашто вам не одговара тренутни медицински стручњак, а сваки од њих може бити довољно добар разлог да га промените:

Лоша комуникација

Комуникација која није задовољавајућа може имати више облика, а неки од најчешћих су:

  • Пружалац услуге не уважава бриге пацијента
  • Доктор делује расејано и незаинтересовано када комуницира
  • Доктор често прекида свог пацијента док говори
  • Доктор не успоставља контакт очима нити било који други знак да би показао да обраћа пажњу
  • Лекар не контактира пацијента на време након добијања важних резултата или информацијама о његовом здрављу
  • Лекар не даје време пацијенту да постави питања и не помаже му да разјасни сваку недоумицу
  • Медицинско особље нема добру међусобну комуникацију

Када се појави било који од наведених примера, као пацијент се вероватно осећате збуњено и занемарено, а то је последњи утисак који би требало да имате када желите да се посветите свом здрављу.  

Лекар је био непрофесионалан

Ако се осећате осрамоћено или непријатно након посете лекару, онда би требало да се запитате како је прошао преглед. Да ли вам је лекар упућивао неприкладне коментаре о вашем изгледу, физичком или менталном здрављу? Да ли вам је постављао питања која се не односе на здравље, већ на ваш лични живот? Ако је одговор потврдан, онда потражите другог стручњака, са којим ћете се осећати пријатније.

Доктор не прихвата друга мишљења или препоруке

Исувише арогантан и поносан лекар вероватно није добар избор. Ако ваш лекар инсистира да није потребно да добијете препоруке или мишљења других стручњака, то је "црвена заставица" због које се можете осећати "заробљено".

Лекар који заиста брине о здрављу свог пацијента би омаложавао друга мишљења и не би покушавао да спречи пацијента да се распита/тражи негу код других специјалиста у медицинској области.

Осећате се "изгубљено"

Ако делује као да лечење нема ефекта након дужег периода, да особље ни лекар нису љубазни, немате поверења у њих и не осећате се као да сте у добрим рукама (чак и када не можете пронаћи конкретан разлог), вероватно немате осећај да се опорављате и да знате шта заправо треба да радите.

Осим лечења одређеног здравственог стања, лекар мора да се побрине да се пацијент осећа безбедно, да може да му препусти одлуке о његовом здрављу.

image